MENÜ

Veszélyben a paprikaültetvények

Agro Napló 2020.08.12.

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket – írja a Magyar Nemzet. Egyelőre még menthetőnek tűnik a helyzet, viszont sok bonyodalmat okoz a kártevők irtása.

 

A poloskák a legapróbb nyílásokon is képesek bejutni. Az idén ráadásul a megszokottnál korábban kezdődött a poloskaszezon, a paprikatermesztők augusztus vége, szeptember eleje helyett már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodókkal - írja a lap.

A kertészek igyekeznek minden fegyvert bevetni, a márványpoloskák inváziója ellen azonban egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni. A fóliasátrakban a termelők biológiai növényvédelemmel óvják meg a terményt a kártevőktől, a poloskákkal szemben azonban ez a módszer nem alkalmazható, mivel egyetlen természetes ellenségük sem ismert. Ugyanakkor ha kémiai szerekhez folyamodnak, akkor a fóliasátorban, vagy üvegházban elszaporodott hasznos rovaroktól is el kell köszönniük a termelőknek.

Ezzel együtt ugyanakkor egyelőre nem lehet panasz az idei szezonra, a termés minősége és a hozamok is az elvárások szerint alakulnak. Az év közben jelentkező hektikus ármozgások ellenére nyereséges lehet a szezon.