MENÜ

Versenyben a csuka, a süllő és a német bucó az év hala címért

2019.10.28.

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint az év hala 2020-as versenyben a csuka, a süllő és a német bucó versenyez.  Az évről évre megrendezésre kerülő verseny célja "őshonos halaink ismertebbé tétele".

 

A Magyar Haltani Társaság most is három fajt állított jelöltként, közülük kettő fogható, egy védett.

Az egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka. A ragadozó főként a vízinövényekben gazdag vizekben fordul elő. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető.

A süllő szintén ragadozó. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyókban és tavakban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

A harmadik jelölt, a német bucó az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedveli. Fokozottan védett. A nagyon nyúlánk, áramvonalas testű hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él - olvasható a közleményben.

A szavazatokat december 31-én délig várják a haltani társaság honlapján (ide kattintva).