Véget ért az OMÉK: 950 kiállító, több tízezer látogató

Agro Napló
Igazi sikertörténetnek nevezte a vásárnap záruló, 950 kiállítót és több tízezer látogatót vonzó, öt napig tartó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) a földművelésügyi miniszter a vásár hivatalos záró rendezvényén, Budapesten.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak elsősorban a magyar vásárlók számára kell termelnie, fontos azonban, hogy a kemény paci versenyben az agrár- és élelmiszeripari termékek minden piacon jól értékesíthetők legyenek. Mindez pedig csak úgy lehetséges, ha a termelők szem előtt tartják a vásárlói igényeket - tette hozzá.

Az OMÉK-en a tájegységek, régiók bemutatkozása azért volt fontos, mert a helyi ízeket, termékeket egyre inkább keresik, igénylik - mondta a miniszter, jelezve: így a korszellemnek megfelelően már igen jelentős piaca van a helyben készült jó minőségű kézműves élelmiszereknek, például pálinkáknak, boroknak, sajtoknak, biotermékeknek.

Faragó Péter, az OMÉK-et szervező Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki: a turizmus számára az agrárium stabil, egyedi és mással nem pótolható alapot biztosít, az agrárium számára pedig a turizmus új piacokat és kitörési pontot nyújt. Ez mindkét ágazat számára fontos, mert szorosan kapcsolódnak egymáshoz és jelentős szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban; mindkét szektor profitál a másik eredményeiből.

Lipcsey György, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: a kiállítás szervezői arra számítanak, hogy az OMÉK vasárnapi zárásáig a látogatók száma eléri a 85 ezret; a vásárt 426 iskolás csoport látogatta meg. A kiállítók száma 950 volt, továbbá több mint 30 szakmai rendezvényt, és több száz látogatói programot rendeztek a szervezők.

Az értékelések után különböző elismeréseket adtak át. Az OMÉK közönségdíját az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Bagya Farkas Kft., valamint Szabó Karola szalmafonó kapta. Az OMÉK miniszteri nagydíját az Igazi Csíki Sör készítője, a Lixid Project elnevezésű cég nyerte. Miniszteri különdíjat kaptak az Oroszhegyi szilvapálinka készítői, Péter Pál és Ambrus Levente.

Ezután osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertjéért járó díjakat. Az idén 54-en kapták meg az elismerést, a díjakat a földművelésügyi miniszter és Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere adta át. A legszebb konyhakert program Karcagról indult 2012-ben, és már 2013-ban országos mozgalommá nőtte ki magát.

A fehérborok országkóstolójáról Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke elmondta: a 2013-ban indult program Magyarország legnagyobb bormustrája. Az idén 550 fehérbort küldtek be a borászok, emellett a további megmérettetésen több mint 350 tétel vörösborról is véleményt mondanak majd a bírálók. Így összesen több mint 900 tétel bort kóstoltak meg a borbírák a program keretében.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!