MENÜ

Védekezni kell a gyümölcsösökben

2019.04.12.

Minden feltétel adott a gyümölcsfák hajtáselhalását okozó gombás megbetegedéséhez, a meggy és az őszibarack még menthető, bár utóbbit a tavaszi fagyok és az általános vízhiány is megtámadta.

 

Áldásként érkezett az eső, és talán az utolsó utáni pillanatban, de még időben - gondolhatnák sokan, és talán gondolják is az agráriumban élők és dolgozók. Ám míg az aszály sújtotta területeket áldásként érték az esőzések az elmúlt napokban, a virágzó csonthéjas gyümölcsfáknál nagyon rossz volt az időzítés, minden együtt áll ahhoz, hogy a súlyos hajtáselhalást okozó moníliás betegség megjelenjen.

Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal friss közlése rámutat, a meggy és az őszibarack esetében még nem késő a védekezés, méghozzá gombaölő szerek permetezésével, amihez a hivatal honlapján található információk is segítséget nyújtanak.

A házi kármegelőző módszeren kívül rendelkezésre állnak még növényorvosok és kiskerti szaktanácsadók, akiknek internetes elérhetőségein keresztül hasznos információk érhetők el.

Amire a Nébih szerint alapvetően figyelni kell, hogy virágzáskor kiemelten védendőek a méhek, így kerülendőek azok a szerek, amelyek károsíthatják ezeket a rovarokat.

A gyümölcsfákra idén amúgy is rájár a rúd; Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta, a talaj menti fagyok révén a gyümölcs számára hosszúra nyúlt tél akár 50-80 százalékos fagykárt is okozhatott a kajszi- és őszibaracknál az Alföld déli felén.