Vámmentesen jöhetnek az áruk Norvégiából

Agro Napló
Jövőre egész évben korlátlanul és vámmentesen jöhetnek be bizonyos termékek az Európai Unióba az Európai Gazdasági Közösség és a Norvég Királyság közötti kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásának értelmében – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ez év december 17-én jelent meg az EU Hivatalos Lapjában az a végrehajtási rendelet, aminek alapján annak mellékletében felsorolt, Norvégiából származó termékeknek 2021. január 1-jétől december 31-ig korlátlan vámmentes bejutást kell biztosítani az unióba.

Ezek a termékek: a víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve.

Továbbá nem kell vámot fizetni a cukortartalmú alkoholmentes sör után sem. Emellett a cukrot (szacharózt vagy invertcukrot) tartalmazó szójaalapú italok után sem, ami legalább 2,8 tömegszázalék fehérjetartalommal rendelkezik. A szójaalapú italok kevesebb mint 2,8 tömegszázalék fehérjetartalommal; az Uniós Vámkódex 8. árucsoportjába tartozó dióféléken, 10. árucsoportjába tartozó gabonaféléken vagy 12. árucsoportjába tartozó magvakon alapuló, cukrot (szacharózt vagy invertcukrot) tartalmazó italok.

Vámmentesek jövő év végéig a Norvégiából származó más cukrot (szacharózt vagy invertcukrot) tartalmazó alkoholmentes italok is, amelyek nem tartalmaznak a 0401 –0404 vtsz. alá tartozó terméket, vagy a 0401 –0404 vtsz. alá tartozó termékek zsiradékát – tartalmazza a NAK ismertetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!