Változtak az agrárkár-enyhítési feltételek ez évtől

Agro Napló
Budapest, 2015. május 11., hétfő (MTI) - Változtak a agrárkár-enyhítési feltételek ez évtől a korábbi évekhez képest - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek.

Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kötelező tagságra vonatkozó területi limithatár szántóföldi zöldségek esetében legalább 5, ültetvények esetében legalább 1, együttesen pedig legalább 5 hektár.

Az ez alatti területekkel rendelkező termelők számára az önkéntes csatlakozás lehetősége továbbra is fennáll. Így például, ha egy mezőgazdasági termelő legalább 5 hektár nagyságú üvegházi vagy fólia alatt termesztett növény (például fejes káposzta és földieper) megjelölésével nyújt be egységes kérelmet, akkor már az idei kárenyhítési évben kötelezően tagjává válik az agrárkár-enyhítési rendszernek.

A kárenyhítési hozzájárulás hektáronkénti összegét annak függvényében határozzák meg, hogy az üvegház, vagy fóliasátor alatt milyen növényt termesztenek. Szántóföldi zöldség esetében hektáronként 3 ezer, ültetvények esetében pedig ezer forint hektáronként a hozzájárulás mértéke.

Az idevonatkozó miniszteri rendelet szerint a kárenyhítés az elemi káresemények által, a termesztett növényekben okozott károkat kompenzálja. Így a kárenyhítő juttatás az elemi káresemény által okozott 30 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenést, illetve üzemi szinten a 15 százalékot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést kompenzálhatja.

 Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kedvezőtlen időjárási jelenségek magában az üvegházban, illetve a fóliasátorban is okozhatnak károkat, azonban ezek a károk továbbra sem képezik részét az agrárkár-enyhítési rendszernek - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!