Változtak a Tanyafejlesztési Program támogatásfeltételei

Agro Napló
Megjelent a Tanyafejlesztési Program előirányzat keretében nyújtott támogatás 2016. évi igénybevételének feltételeiről szóló 30/2016. (IV. 29.) FM rendelet módosítása.

Módosuló rendelkezések:

  • Az értelmező rendelkezések két fogalommal a csekély összegű támogatással és a mezőgazdasági termékkel egészült ki.
  • A támogatás forrása és mértéke két bekezdéssel egészült ki, miszerint Magyarország 2016. évi központi költségvetésről szóló 2015. évi C. törvény Tanyafejlesztési Program jogcímcsoport céljai részére megállapított keretösszegből kerülnek kifizetésre a Tanyafejlesztési Program (35/2015. FM rendelet) alapján benyújtott és jogorvoslati eljárás során jóváhagyott pályázatok valamint a HOI részére a felmért tanyák adatfeldolgozásáért járó összeg.
  • A 14. § (3) bekezdése módosult és a (4) bekezdéssel egészült ki azáltal, hogy a 2. célterület keretében nyújtott támogatás mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősül, mely átlátható formában nyújtható. Egy és ugyanazon vállalkozás részére bármely három pénzügyi év időszakában odaítélt támogatás összege nem haladhatja meg a 15 000 eurós keretösszegből a vállalkozás rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatás forintösszegét.
  • A 15. § a (4)-(8) bekezdéssel egészült ki:
    (4)-(5) Ha egy mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozás
    - az általános csekély összegű rendelet hatálya alá tartozó egy vagy több ágazatban is egyaránt tevékenységet végez, illetve egyéb tevékenységet folytat, akkor azok vonatkozásában nyújtott támogatásokra az általános csekély összegű rendelet vonatkozik.
    - a halászati és akvakultúra ágazatban is tevékenységet végez, akkor a támogatásokra a halászati bizottsági rendelet vonatkozik.
    (6) A mezőgazdasági csekély összegű rendelet alapján nyújtott támogatás nem halmozható azonos elszámolható költségek vonatkozásában vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a támogatások halmozása túllépi bármely csoportmentességi rendeletben vagy az Európai Bizottság által elfogadott határozatban meghatározott maximális intenzitást vagy összeget.
    (7) A feleknek a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő tíz évig meg kell őrizniük, és a támogató ilyen irányú felhívása esetén a támogatott köteles azokat bemutatni. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére húsz munkanapon belül információt kell szolgáltatni.
    (8) A támogatást nyújtó a 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 11. § (8) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülését az MVH által a Tv. alapján vezetett mezőgazdasági csekély összegű támogatások nyilvántartási rendszere alapján ellenőrzi.

Hatályát vesztő rendelkezések:

  • a 2. célterület esetében a pályázó feleljen meg a 37/2011. (III.22.) Korm. rendelet 11/A. §-ában meghatározott feltételeknek,
  • tegyen eleget az Európai Bizottság európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatás visszafizetésére kötelező határozatában foglalt feltételeknek,
  • az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére a mezőgazdasági csekély összegű rendelet hatálya alá tartozó, a folyó üzleti évben, valamint az azt megelőző két üzleti év során Magyarországon odaítélt mezőgazdasági csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma együttesen nem haladhatja meg a 15 000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve a mezőgazdasági csekély összegű rendelet 3. cikk (3) bekezdésében foglalt felső határt.

A rendelet módosítása 2016. szeptember 22-től hatályos.

Jogszabály elérhetősége: ITT és ITT

További információk a falugazdászoknál érhetők el.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!