Változik az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok bejelentési kötelezettsége

Agro Napló
Ez év július 1-től új jogszabály lépett hatályba, ami számos újdonságot hoz az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat (Food Contact Materials, azaz FCM) előállítók és forgalmazók számára – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Emlékeztetnek: az eddigi szabályozás szerint az FCM termékek közül csak a csomagolóanyagokat gyártó, forgalmazó vállalkozásoknak volt bejelentési kötelezettségük, ami júliustól minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójára és az első magyarországi forgalmazójára kiterjed.

A most életbe lépő szabályozás szerint július 1-jétől már nemcsak a csomagolóanyagok, hanem minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójának be kell jelentenie magát. A bejelentési kötelezettség a forgalmazók közül csak az első magyarországi forgalmazókra vonatkozik, de nemcsak a csomagolóanyagok, hanem az összes FCM termék vonatkozásában is. Ugyanakkor a szabályozás nem terjed ki a saját célra előállított vagy vásárolt, második személynek vagy vállalkozásnak át nem adott termékekre.

Fontos – jegyzik meg a szakemberek -, hogy a bejelentést előállítás esetén a vállalkozás telephelye, az első magyarországi forgalmazók esetében a vállalkozás székhelye szerinti élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani, nem pedig a Nébih-nek.  

Szintén lényeges, hogy a hatályos előírások szerint az FCM anyagok és tárgyak előállítása, első magyarországi forgalomba hozatala FELIR azonosító köteles tevékenység. Amennyiben a bejelentéskor az ügyfél még nem rendelkezik FELIR azonosítószámmal, a Nébih hivatalból megállapítja azt számára, a járási hivatal nyilvántartásba vételi eljárásával egyidejűleg.

A bejelentéshez szükséges formanyomtatványok letölthetők a Nébih honlapjáról – ad útbaigazítást a közlemény.

Részletesen az érintett termékkörről

Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok körét az 1935/2004/EK uniós rendelet fedi le, mely szerint ebbe a körbe tartoznak azon anyagok és tárgyak, amelyek rendeltetése, hogy élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek, de ide tartoznak azok is, amelyek az előrelátható felhasználási körülményeik között érintkezésbe kerülnek majd élelmiszerrel, vagy alkotóelemeiket az élelmiszereknek átadják. Az utóbbi kategóriákra példák a másodlagos csomagolóanyagok, melyek illékony összetevői átmigrálhatnak –átterjedhetnek - az élelmiszerbe, de idesorolható például a szalvéta vagy a konyhai gyermekjátékok. 

Természetesen FCM-nek számítanak az élelmiszeripari gépek és berendezések, konyhai kisgépek is, valamint – többek között – minden olyan kézműves termék (például: kerámia, porcelán, fém, fa), amit élelmiszerrel való érintkezésre szánnak vagy alakjából következően a fogyasztó arra használhat. Kivétel ez alól, ha külön felhívják a figyelmet arra, hogy az adott termék élelmiszerrel való érintkezésre nem alkalmas.

Nem tartoznak az érintett termékkörbe az olyan anyagok vagy tárgyak, amelyeket régiségként értékesítenek, sem a bevonó- vagy borítóanyagok, amelyek a sajtok kérgét, a feldolgozott hústermékeket vagy a gyümölcsöket fedik, amelyek az élelmiszer részét képezik és elfogyaszthatók az említett élelmiszerrel együtt, valamint a telepített köz- vagy magán vízmű-berendezések – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!