2024. április 19. péntek Emma

Változásokat sürgetnek a dinnyetermesztésben

Agro Napló
Felemás szezont zártak a dinnyetermesztők, a jövedelem elmaradt a nyár elején várttól. Hosszabb távon tudatosabb, összehangolt termesztést és értékesítést tart szükségesnek a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, így ősszel tájékoztató fórumokat szervez.

Nagyon sokszínű évet zárhatnak az ágazat szereplői - mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Időknek. Míg a korán jött nyári meleg ­miatt kiváló termésre számítottak a hazai görögdinnye-termesztők, az időjárás végül megtréfálta a gazdaságokat, s így a vártnál alacsonyabb lett a tényleges mennyiség.

A szakember szerint a görögdinnye – más gyümölcsökhöz hasonlóan – a megszokottnál két héttel korábban jelent meg a piacon, így már június 15–20. között találkozhattak az első szállítmányokkal a vásárlók. A reménykeltő szezonkezdet után azonban jött egy hűvösebb, esősebb időszak, ami sem a növényeknek, sem a keresletnek nem kedvezett. – A júliusi sok eső miatt olyan betegségek jelentek meg a dinnyeföldeken, amelyek miatt nem tudták eladni a terményt a gazdák, ráadásul a mennyiség is csökkent – fogalmazott a szakember.

A bajokat tetézte, hogy amint elindult volna az export, nagyon gyorsan nyomott árak alakultak ki. Ennek oka, hogy az északi piacainkra az olaszországi, a makedón, a román és az ukrán dinnye is nagyon olcsón került ki. A hazai termelőknek ez olyannyira nem kedvezett, hogy sokan elgondolkodtak azon, vajon ilyen áron érdemes-e egyáltalán szállítaniuk.

Göcző Mátyás szerint nem egyedi esetről van szó, s félő, hogy a jövőben is megmaradnak az alacsony árak. A magyar termelők a korszerű technológiai beruházások miatt nem tudnak olyan olcsón termelni, mint például az olaszok. – Ha hosszú távon ilyen árakon tudunk csak exportálni, akkor az sok termelő vesztét fogja okozni – hívta fel a figyelmet.

Az augusztus aztán igazi kánikulai idővel örvendeztette meg a dinnyetermelőket. A 35 fokos hőség ugyanis kedvezett a fogyasztásnak, s mivel a júliusi kiesés miatt kevesebb volt a dinnye a piacon, az árak is nagyot nőttek. Göcző Mátyás szerint abban a hónapban egészen magas fogyasztói árak alakultak ki, amit később a felvásárlási ár is követett. Bár elvileg ez kompenzálhatta volna az alacsony exportárak miatt kieső bevételt, a lehetőséggel csak nagyon kevesen tudtak élni. Ennek egyszerű oka van: a termelők zöme csupán néhány hétre rendezkedik be, nem tudja a szezon végéig ellátni a piacot.

Az ország egészét tekintve ugyan van friss termés június végétől szeptemberig, a gazdálkodók azonban jellemzően a szezon egy bizonyos részére koncentrálnak. A jövő szempontjából ezen is változtatni kellene az egyesület társelnöke szerint, ahogyan a fajtaválasztást is át kellene gondolni. Ma Magyarországon számtalan fajta áll a termelők rendelkezésére, azonban kevesen vannak közülük, akik a kereslet alapján határozzák meg a választott típust.

Göcző Mátyás szerint a cél az lenne, hogy az összefogás a termelésben is jelentkezzen, arra kell törekedniük a gazdáknak, hogy nagyjából azonos formájú, nagyságú és kiváló minőségű dinnyével jelenjenek meg a piacon. A felvásárlóikkal időben egyeztetniük kellene arról, hogy mire van kereslet, a termesztett fajtákat pedig eszerint kell kiválasztani. A szemléletformálás érdekében az egyesület ősszel öt helyszínen, minden termesztőkörzetet lefedve szakmai fórumsorozatot tart, ahol bemutatják a gazdáknak, hogy az ágazat szempontjából milyen fejlődési irányt tartanak követendőnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!