MENÜ

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Agro Napló 2020.08.13.

Az Európai Bizottság (EB) útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is, hogy egyszerűbb, de biztonságos módon felelhessenek meg a koronavírus-járvány miatt támasztott szigorú higiéniai követelményeknek.

 

Az iránymutatás célja – tájékoztat honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) –, hogy az EU-ban megkönnyítsék és összehangolja az élelmiszerbiztonsági rendszerekre vonatkozó uniós követelmények végrehajtását. Központi szerepet szánva a veszélyelemzésnek a kiskereskedelemben. Így többek között a hentesboltok, az élelmiszerboltok, a pékségek, a halboltok és a fagylaltozók, valamint az elosztó-központok, a szupermarketek, az éttermek, a különféle étkeztetési szolgáltatásokat nyújtók és a kocsmák működtetőinek figyelmét kívánják felhívni a higiéniai szabályok fokozott betartására.

Az Európai Unió 2017-ben elfogadott élelmiszer-adományozási iránymutatásaira támaszkodva a sóban forgó direktíva tovább segíti az élelmiszer-adományozást is azzal, hogy ajánlásokat fogalmaz meg néhány egyszerű kiegészítő higiéniai gyakorlattal kapcsolatban. Ezek betartása még inkább hozzájárul az élelmiszerek biztonságos újraelosztásához. Az élelmiszer-adományozás konkrét élelmiszerbiztonsági kihívásokat jelenthet, mivel az újra elosztott élelmiszerek eltarthatósági idejük végéhez közeledhetnek, ráadásul az élelmiszer-ellátási lánc további szereplőkre (például: Élelmiszerbankokra és más jótékonysági szervezetekre) is kiterjed. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó élelmiszer-adományozás iránti növekvő igény tükrében ez az új útmutató időben támogatást nyújt az összes érintett szereplő számára – olvasható az ismertetésben.