Ütemezett áfacsökkentést szeretne a NAK

Agro Napló
A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara – írja a Magyar Idők. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek.  

Előzetes megállapodás alapján ütemezett áfacsökkentést kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a Magyar Időknek elmondta: a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke. Számos olyan ágazata van ma az agráriumnak és az élelmiszeriparnak, amelyekben egyre nagyobb mértéket ölt a feketegazdaság. Az áfacsalások nagy száma pedig hosszú távon is torzító hatással bír az érintett vállalkozások, termelők működésére. A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötné a kamara.

– Azt szeretnénk, ha egy megállapodás keretében megterveznénk, hogy mikor mely termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek – fogalmazott az elnök. Ezzel előre tervezhetővé válik a folyamat, az aktuális költségvetés tervezésekor pedig nem ad hoc jellegű döntésen múlik majd, hogy lesz-e áfacsökkentés, és ha igen, mely termékek kerülnek ebbe a körbe.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította. Ennek és a megnövekedett keresletnek köszönhetően annyi többletbevétel keletkezett, ami nagyrészt ellensúlyozni tudta az áfacsökkentés okozta kiesést a költségvetésben.

A jövő évi költségvetés és adótörvények tervezete szerint 2018-tól a halhús és az élő hal forgalmi adója csökken 5 százalékra. Győrffy Balázs szerint üdvözlendő, hogy az egészséges halhús bekerül ebbe a körbe, a termelők haszna mellett a fogyasztók is olcsóbban juthatnak a termékhez. Ugyanakkor úgy véli, hogy a gazdaság teljesítménye többet is elbír ennél. Ráadásul nem egy olyan ágazat van, amely segélykiáltással fordul a kormányhoz a fojtogató feketekereskedelem miatt. Idetartozik például a sütőipar, a zöldség- és gyümölcstermelés; és bár a friss tejet ma már csak 5 százaléknyi áfa terheli, a tartós tejek esetében is nagy szükség lenne az adócsökkentésre.

– Egyidejűleg több ágazat – sertés, baromfi, marha – helyzetét segítené, ha az eddigiekben megkezdett áfacsökkentést a következő lépcsőben az élőállatok és a tőkehús után a húskészítményekre is kiterjesztené a kormányzat – emelte ki az elnök. Tekintettel arra, hogy ezek a termékek minden ötödik bevásárló kosárban ott vannak, a fogyasztók is éreznék ennek hatását, miközben költségvetési szempontból sem lenne megterhelő az intézkedés. Az, hogy ezek milyen ütemezéssel kerüljenek be a költségvetésbe, még konzultáció tárgya a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!