Uniós oltalmat kapott a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Agro Napló
Az Európai Bizottság augusztus elején meghozott döntése alapján Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült – közölte a szaktárca lapunkkal.

A tájékoztatás emlékeztet: az Agrárminisztérium (AM) Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló azon magyar agrártermék száma, a melyek földrajzi árujelzőt viselhetnek. Ezek közül: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés azt igazolja, hogy a termék előállítása nemcsak a területhez kötődik szorosan, hanem kiemelkedő minőségének elérésben meghatározó szerepet játszik a termesztés során alkalmazott közvetlen emberi közreműködés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti csücskében, a Tisza mellett elhelyezkedő Tuzsér településen az alma termesztése több generációs szakmai tudás átadására épül. Az itt alkalmazott, úgynevezett Nagy Sándor-féle metszési technikának köszönhetően, a szellősebb és nyitottabb lombszerkezet miatt a napfény a korona belsejében fejlődő gyümölcsöket jobban éri. A szakszerű művelést a gazdák - a termesztési folyamat kezdetétől végéig - jelenléte, kitartó gondoskodása garantálja. A helyi Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület tagjai elismert szakmai tudással rendelkeznek, amelyet továbbadva biztosítják a terület almatermesztőinek a szakmai fejlődését.

Az Őrségi tökmagolaj előállítása a történelmi Őrség falvaihoz kötődik. Közel száz éves hagyományra tekint vissza ezen a területen az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. Az Őrségi tökmagolaj elkészítésének hagyományos módját napjainkig megőrizték. Az Őrségi tökmagolaj 2014-ben elnyerte a „Hagyományok-ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát.

Az Őrségi tökmagolaj kiváló érzékszervi tulajdonságairól híres, amelyet a hagyományos technológia biztosít: az aprított tökmagot vízzel és sóval dagasztják, majd pirítják, végül mechanikus préssel préselik. A nagy szakértelemmel előállított olaj íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető, színe egészen sötétzöld. Az Őrségi tökmagolaj zsírtartalmának jelentős része többszörösen telítetlen zsírsav, amely a szív és érrendszerre, idegsejtek működésére jótékony hatást gyakorol – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!