Uniós agárminiszterek: meg kell állítani a globális erdőirtást

Agro Napló
Az uniós agárminiszterek nemzetközi összefogást sürgetnek a globális erdőirtás megállítása érdekében, mivel ez ügyben elérkezett az utolsó pillanat, mert a szóban forgó folyamat már globális szinten is egyre nagyobb károkat okoz az emberiségnek – mondta a magyar agrárminiszter az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának december közepi ülésén.
Fotó: FAO

Az ülésen a szakminiszterek egyetértettek abban – az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint –, hogy csak az EU hatékony szerepvállalásával állítható meg az erdőterületek globális szintű csökkenése.

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodásban is kiemelt szerepet szánnak  az erdősítésnek, mint a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközének. A 2020-ban bemutatandó új uniós erdészeti stratégia is kiemelten foglalkozik majd a harmadik országokban az erdőterület csökkenését kiváltó egyik legfontosabb tényezővel, a túlzott mezőgazdasági célú földhasználat egyre szélesebb körű terjedésével, ami mögött az élelmiszerek iránti növekvő globális igény áll.

Nagy István reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a stratégia kidolgozása során előnyt élvez majd az erdőket, az erdőgazdálkodást érintő politikák közti koherencia biztosítása. E nélkül ugyanis nem lehetséges az unión kívüli országokban zajló erdőirtások hatékony  mérséklése, valamint az erdőterület növelése – mondta a magyar szaktárca vezetője.

A magyar miniszter kiemelte az ülésen, hogy Magyarország élen jár az erdősítésben. Hazánk az elmúlt 50 évben közel megduplázta az erdőterületeinek nagyságát, miközben a mezőgazdasági hozamok, a mezőgazdasági ágazat termelése is jelentős mértékben emelkedett - hangsúlyozta a tárcavezető.

„Saját példánkkal tudjuk igazolni – mondta Nagy István –, hogy az élelmiszer-termelés növelése, az élelmiszer-ellátás biztonságának javítása összefér az erdőterület folyamatos növelésével. Hozzátette: Magyarország kész hozzájárulni a közös erőfeszítésekhez a hazai tapasztalatok megosztásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!