Ülésezik a Codex Alimentarius Bizottság

Agro Napló
Tárgyalják többek között a szalmonella baktérium és egyes élősködők hatékonyabb ellenőrzését, az élelmiszer csomagolások és az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség szabályozását.

Az élelmiszerekre vonatkozó előírásokért felelős nemzetközi testület, a Codex Alimentarius Bizottság megkezdte éves ülését Rómában. A találkozó legfontosabb témái:

  • Előírások a szalmonella ellenőrzésére marha- és sertéshúsban
  • Higiéniai előírások az élelmiszerből származó paraziták ellen
  • Táplálkozási referenciaértékek az élelmiszerek csomagolásán
  • Az élelmiszer-adalékanyagok, növényvédő szer maradványok és a rizs arzéntartalmának biztonságos szintjét garantáló szabványok
  • A Codex általános élelmiszerhigiéniai előírásainak felülvizsgálata
  • A Bizottság jövőbeni feladatai az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség terén

Ezeken túl további programok lesznek többek között az élelmiszerbiztonság és a teljes genom szekvenálás kapcsolatáról és az élelmiszerek okozta megbetegedések globális költségeiről.

A döntések elfogadását élőben is nyomon lehet követni a #Codex és #CAC39 hashtagek alatt a @FAOWHOCodex, @FAOnews és @WHO Twitter csatornákon.

Emellett a Codex Alimentarius Bizottság legfontosabb döntéseiről összefoglalók a FAO (http://www.fao.org/news/story/en/item/419100/icode/) és a WHO (www.who.int/foodsafety/areas_work/food-standard) honlapján is azonnal elérhetők lesznek.

Szalmonella a marha- és sertéshúsban

A marha- és sertéshús sokféle baktériummal, köztük a nem tífuszos Salmonellával fertőződhet. Ez utóbbi világszerte a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés, több tízmillió embert érint évente. A jelenlegi Codex szabályozás a marha- és sertéshús előállítására, feldolgozására terjed ki, célja a Salmonella fertőzés megelőzése. A legjobb módszer a fogyasztó szintjén azonban még mindig a termék hőkezelése.

Élelmiszerből származó paraziták

A húsfélék, tejtermékek, halak, gyümölcsök és zöldségek különböző parazitákkal szennyeződhetnek, melyek, ha nem megfelelően kezelik őket (pl. főzés vagy fagyasztás), veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre. Ennek elkerülésére a Codex Alimentarius élelmiszer előállítási higiéniai ajánlásokat dolgozott ki.

Táplálkozási referenciaértékek

A szükséges vitaminok és ásványi anyagok hiánya komoly egészségügyi következményekkel járhat. Az elégtelen A-vitamin bevitel vagy a vashiányos vérszegénység egyike a leggyakoribb hiánybetegségeknek. A Bizottság ezért táplálkozási referenciaértéket határozott meg a réz, vas, magnézium, foszfor, E- és A-vitamin esetében.

Biztonságos élelmiszer-adalékanyagok

Vegyületek, melyek az élelmiszerek tulajdonságait befolyásolják: tartósítószerek a hosszabb szavatosságért, antioxidánsok az avasodás megelőzésére, stabilizátorok a kívánt állag megőrzéséért, továbbá a színezékek, aromák és édesítők is ebbe a csoportba tartoznak. Egy független nemzetközi szakértői bizottság (FAO/WHO JECFA) vizsgálja ezek alkalmazhatóságát. Ez alapján a Codex Alimentarius Bizottság már közel 400 élelmiszer-adalékanyag esetében állapított meg felső határértéket.

Növényvédő szer maradványok

A körültekintő alkalmazás ellenére élelmiszereink tartalmazhatják növényvédő szerek maradványait. A Bizottság több mint 30 különböző peszticid esetében döntött maximum értékről.

Arzéntartalom a rizsben

A talajban található arzén bekerülhet egyes élelmiszerekbe a termőföldön és vízen keresztül. A rizs, egy igen kedvelt gabona, többet tud felszívni arzénból, mint más növények. Arzéntartalmú élelmiszerek hosszú távú fogyasztása bőrbetegségeket, fejlődési rendellenességet vagy rákot okozhat. Épp ezért, a Bizottság ajánlása szerint 0,35 mg/kg-ot nem haladhatja meg a barnarizs arzéntartalma.

Általános élelmiszerhigiéniai előírások

Az ide tartozó előírások és melléklete (HACCP) biztosítja, hogy az élelmiszert előállítók biztonságos és emberi fogyasztásra alkalmas termékeket készítsenek. A HACCP előírások az 1970-es évekbeli bevezetésük óta az élelmiszerbiztonság alapját képezik, és többek között az állati takarmány és az ivóvíz biztonságát garantáló szabályozást is ennek mintájára alakították ki. A jelenlegi szabályozás teljes felülvizsgálatával a Codex Alimentarius Bizottság kiterjesztené az előírások hatótávolságát, modernizálná és felhasználóbaráttá tenné azt.

Antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség

Számtalan mikroba (baktériumok, vírusok, gombák és élősködők) lehet betegségek okozója állatoknál és az embernél. Bármely típusnál kialakulhat rezisztencia a gyógyszerekre, amit azok helytelen vagy túlzott alkalmazása fel is gyorsíthat. Tavaly számos jelentős nemzetközi fórumon fogadtak el határozatokat az antimikrobális szerekkel szemben ellenálló képesség erősítésére. A Codex Alimentarius Bizottság pedig a hatályos szabályozás felülvizsgálatát és amennyiben indokolt, kiterjesztését vállalta.

A Codex Alimentarius Bizottság

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen hozta létre 1963-ban az ENSZ élelmiszer szabványokra specializálódott testületét. Fő feladata szabványok és ajánlások kidolgozása, melyek garantálják az egészséges élelmiszereket és a tisztességes nemzetközi élelmiszer kereskedelmet.

A 187 országot és az Európai Uniót is tagjai között tudó Codex Alimentarius Bizottság évente ülésezik, ez a 39. ülésszaka. Magyarország a kezdetektől aktívan részt vesz a Bizottság munkájában, és az 1970-es évektől hazánkban van az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottság (CCMAS) titkársága, illetve a bizottság üléseinek a megrendezése is.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!