MENÜ

Újra madárinfluenzás baromfiállományt találtak Bács-Kiskunban!

Agro Napló 2022.05.04.

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei hízólúdtelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Az állomány felszámolása folyamatban van.

 

A Bács-Kiskun megyei Kerekegyháza településén található, mintegy 2.800 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az újabb kitörések következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek.

A járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban még mindig komoly hiányosságok vannak. Szeretnénk felhívni az állattartók figyelmét, hogy ezen előírások betartásával csökkenthető a kockázata annak, hogy a madárinfluenza vírusa bekerüljön az állományba. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Aktuális információk a madárinfluenzáról ide kattintva érhetők el.

 

(Forrás: Nébih)