Újból súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot tárt fel a Nébih

Agro Napló
Újból súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekre bukkant a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): egy fővárosi reggeliző és hamburgerező egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság lapunkkal.

A közlés alapján a Nébih szakembereinek szeptemberben ismét intézkedniük kellett  a szóban forgó fővárosi vendéglátóegységben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt. A nem megfelelő higiéniai körülményeken kívül nyomon követhetetlenséget is tapasztaltak, valamint tisztítatlanul felszolgált zöldségek szintén akadtak az üzletben az ellenőrzés során.

Az egységben a hűtőkapacitás nem biztosította a szabályos tárolás feltételeit, ezért a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták. A hűtők eljegesedettek, szennyezettek, a raktár és a pult mögötti rész padozata pedig ugyancsak szennyezett volt, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek.

A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot, rovarirtós dobozt, üdítőitalokat, szórólapokat és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is.

Az egységben zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség nem volt. A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicskészítéshez. A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták. Ez az eljárás nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, aszerint ugyanis kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.

A Nébih az előzőekben részletezett, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 10 tétel nem nyomon követhető, illetve tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét.  A hiányosságok miatti eljárás és a bírság megállapítása ugyanakkor folyamatban van – tartalmazza az összegzés.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a Nébih jogsértés listáján. Az ellenőrzés során készült videó és fényképek elérhetőek a Nébih honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!