Újabb turbulenciát okoz a sertéspiacon a kínai ASP járvány fokozódása

Agro Napló
A Rabobank friss előrejelzése az eddigi legnagyobb sertéspusztulással számol a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírus következményeként.

A világ legnagyobb disznóhús-előállító országában akár 200 millió sertés is áldozatul eshet az afrikai sertéspestis járványnak,  hatalmas károkat okozva az országnak: ezzel a tavalyi adatokhoz képest 30 százalékkal csökkenne Kína sertésállománya - írta a Reuters híre alapján a 444.hu.

A holland székhelyű, élelmiszerpiaci finanszírozással és tanácsadással foglalkozó Rabobank szakértője, Justin Sherrad szerint példa nélküli károkról van szó, és a helyzet számos aspektusát még mindig nem mérték fel igazán.

Az előrejelzés szerint 150-200 millió sertés fog elpusztulni, vagy kell majd levágni a vírus miatt.

A világ sertéshús-termelésének mintegy felét előállító Kínában hivatalosan eddig 1,01 millió disznót vágtak le azért, hogy megfékezzék a járványt. Tavaly augusztus óta 124 helyen ütötte fel a fejét a vírus a bejelentések szerint, egy kivételével az összes tartományból jelentettek már beteg állatokat. A kínai mezőgazdasági minisztérium folyamatosan azt kommunikálja a külvilág felé, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Az előrejelzés szerint 2019-ben 38 millió tonna sertéshúst fog előállítani, szemben a tavalyi 54 millióval. Ez lehet a legalacsonyabb érték az elmúlt 20 évben. A vírus szinte minden disznót meggyilkol, melyet megfertőz, emberekre ugyanakkor nem káros. Egyelőre nincs ellene ismert ellenszer.

A járvány miatt Kína növelheti a sertéshús importját, évi 1,5 millió tonnáról 4 millió tonnára, a globális húspiacról felszívva a készleteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!