Újabb madárinfluenza-fertőzések a keleti országrészben

Agro Napló
A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Kondoroson, egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban.

A Békés megyei Kondoros településen egy 4.950 darab tenyészpulykát számláló állományban a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a telep dolgozói. Az elhullott állatok esetében a laboratóriumi vizsgálat a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatta ki. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében haladéktalanul megkezdődött a telep felszámolása. 

Egy nappal később, december 1-jén a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyút észleltek, amelynek teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

A keleti országrész két szomszédos megyéjében történt újabb fertőzési esetek miatt a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartása, amelyet az országos főállatorvos már korábban elrendelt, többek közt a jelenlegi kitörésekben érintett megyék esetében is. 

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!