Új utakon az agrárszakképzés – konferencia az OMÉK-on

Agro Napló
„A gyakorlati képzés lehetőségei” címmel, a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárság által szervezett konferencián előadást tartott Román István helyettes államtitkár, Dömötör Csaba főosztályvezető és Pataki Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési igazgatója. Román István a nyitónapon tartott konferencián úgy fogalmazott: az OMÉK-on megjelenő egészséges élelmiszerek, mezőgazdasági termékek és innováció hátterében értékes szaktudás áll.

A helyettes államtitkár elmondta, a kormány a szakképzést a gazdaság szolgálatába állítja. Ennek gyakorlati megvalósítását szolgálja a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció, melynek végrehajtása folyamatban van. A koncepció legfontosabb céljai: az agrárgazdaság fejlesztését támogató agrárszakképzési rendszer létrehozása, ezzel együtt a képzés minőségének a javítása, az ágazati felelősségvállalás érvényesítése, a képzett mezőgazdasági termelők számának a növelése, és a hiány-szakképesítések között az agrárágazat megfelelő súllyal történő megjelenése. Nélkülözhetetlen még a korszerű termelési ismeretek beépítése, az intézmények becsatlakoztatása az országos pályaorientációs rendszerbe, és az agrárképzések vonzóvá tétele.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez a duális képzés erősítése és a szakképzési rendszer fejlesztése elengedhetetlen.

Hozzátette, a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott intézmények közel 5500 diákkal és 200 szakoktatóval látogatnak ki a szeptember 23-27 között megrendezésre kerülő OMÉK-ra.

Dömötör Csaba főosztályvezető kifejtette, hogy legfontosabb feladat a profiltisztítás volt, aminek köszönhetően a 2015/2016-os tanévre a minisztérium által fenntartott intézmények háromnegyede már tisztán agrárképzést folytató iskola lett. A képzési struktúrát tekintve a szakiskolai és szakközépiskolai tanulók aránya az Agrár-szakképző Iskolák Hálózatában az országos átlag feletti. A szakmai munka színvonalát visszatükrözik az FM fenntartásában levő iskolák tanulóinak agrár területen szervezett szakmai tanulmányi versenyeken elért eredményei.

Pataki Tamás szakképzési igazgató összefoglalta és ismertette a szakképzési törvény gyakorlati képzést érintő változásait. Továbbá kiemelte a gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezetek és a szakképző iskolák szorosabb együttműködésének szükségességét, valamint a kamarai garanciavállalás bevezetését. A gazdálkodó szervezet motiválása érdekében, a tanulói felelősségbiztosítás terén ingyenes és teljes körű, a gyakorlati képzésben előforduló valamennyi lényeges kockázatra fedezetet nyújtó, csoportos biztosítási csomagot kínál a Kamara, a gyakorlati képzést folytató tagjai számára.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!