Új támogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium a fűszerpaprika termelőknek

Agro Napló
A vidékfejlesztési Minisztérium 2014-ben mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdáknak.

A fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes fűszernövényünk, amelynek termésterülete azonban több kedvezőtlen piaci folyamat következtében 2008-ra rohamosan csökkent egészen 1500 hektárig, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően ma mintegy 2500 hektáron termesztik. Sajnálatos módon a 2000-es években kétötödére csökkent az exportált mennyiség is. A kormányzat kiemelt foglalkozik a fűszerpaprika termelés minőségi árualapjának megteremtésével, hiszen a külpiacokon keresett ez a klimatikus adottságaink és kiváló fajtáink okán különleges magyar termék.

A tárca ezért támogatási konstrukciót dolgoz ki a minőségi árutermelés és a jövedelmezőség elősegítésének érdekében. Azok a termelők, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak és ezt számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, e költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

A kormányhivatalok hatáskörébe tartozó vetőmag-felügyelet végzi majd a számlához csatolt minősítő bizonyítványok ellenőrzését.

A támogatást a termelők 'de minimis' támogatásként igényelhetik, tehát az új európai uniós szabályok értelmében maximum 15 ezer eurós 'de minimis' keretük terhére.

A támogatás kiegészíti a Vidékfejlesztési Minisztérium munkaigényes ágazatokat segítő korábbi intézkedéseit, úgymint a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás két évvel ezelőtti, újbóli megnyitását és 2014 végéig történő meghosszabbítását, mellyel 85 fűszerpaprika termelő több mint 500 hektár után részesül az élőmunka költségeit csökkentő támogatásban.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!