2024. április 19. péntek Emma

Új rektor a Soproni Egyetem élén

Agro Napló
Fábián Attila egyetemi tanárt nevezte ki a Soproni Egyetem rektorává a köztársasági elnök: Áder János államfő január közepén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében adta át az új rektor 2025. december 31-ig szóló megbízólevelét – tette közzé honlapján az Agrárminisztérium (AM).

A tájékoztatás felidézi: Az unikális képzéseknek helyt adó egyetem 2020 ősze óta alapítványi fenntartásban működik. Az ekkor megindult teljes megújulási folyamat célja egy fenntartható, emberközpontú és teljesítményorientált intézmény kialakítása.

Tavaly augusztus elsején teljes modellváltási folyamat vette kezdetét a Soproni Egyetemen. Miközben a Soproni Egyetemért Alapítvány vette át a fenntartói jogokat, a fenntarthatóságra és a zöld szemléletmódra alapozó megújulás kezdődött az intézményben. A négy karon oktatott gazdasági, informatikai, műszaki, pedagógiai, művészeti és agrár képzések a XXI. század kihívásai közepette kínálnak versenyképes tudást, középpontba állítva a természeti értékek fenntartható használatával kapcsolatos ismereteket.

Az oktatási és kutatási tevékenység erősítését szolgálja, hogy ez év január 1-től a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába került a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet, amelyek megfelelő gyakorlati helyszínt és megnövekedett kutatási potenciált biztosítanak az intézmény és hallgatói számára. A cél egy olyan vállalati és kutatói háttérrel megerősödő szervezet létrehozása, ahol a magas színvonalú képzés mellett nemzetközileg elismert tudományos eredmények és értékesíthető termékek születhetnek.

Miközben az egyetem Sopron városával erősebb, a kölcsönös előnyök kihasználásán alapuló együttműködésre törekszik, nemzetközi szinten is jelentős előrelépést terveznek. Ennek első állomásaként a Soproni Egyetem felkerült a fenntarthatósági egyetemi világranglistára, melynek hosszú távon az élmezőnyébe törekszik a számos unikális képzéssel büszkélkedő intézmény.

Fábián Attila professzor első diplomáját a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán szerezte 1990-ben, majd 1993-ban közgazdászként diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A Fa- és fatechnológiai Tudományok doktori iskolában, menedzsmentből doktorált 1999-ben, 2011-ben habilitált. 2017-ben nevezték ki egyetemi tanárrá.

A Soproni Egyetem rektora végigjárta az egyetemi ranglétrát, tanított több felsőoktatási intézményben itthon és külföldön. Öt éven át dékánként vezette a Soproni Egyetem (akkor Nyugat-magyarországi Egyetem) Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) az Egészségügyért Felelős Államtitkárság gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára volt 2018-ban. Fábián Attila három felnőtt gyermek édesapja. Fábián Attila a Soproni Egyetem tavaly őszi modellváltása óta általános rektor-helyettesként vezette az intézményt – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!