Új program a magyar borok értékesítésének segítésére

Agro Napló
A világ borpiaca telített, ezért a magyar borok értékesítésének támogatására 12 millió euró – azaz mintegy 3,8-3,9 milliárd forint – forrásértékű borpromóciós programot indít az agrártárca – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Bor 2019/2020 című kötetet is bemutató szakmai rendezvényen.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a borágazatban erős a verseny, a 2020 első negyedévében induló programmal a szaktárca segíteni kívánja a jó minőségű magyar borok értékesítését mind az Európai Unió (EU) belső piacán és a harmadik országokban is. Hozzáfűzte: a piac telítettségét jól mutatja, hogy az EU-ban a múlt évi jó termés miatt a borkészletek több, mint 15 százalékkal emelkedtek az idén.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a magyar borok sokszínűségükkel tűnnek ki, ezt az egyediségüket kell elismertetni a külpiacokon. Magyarországon tavaly mintegy 3,6 millió hektoliter került a hordókba, míg az idén ez a mennyiség várhatóan mintegy 3,0 millió hektoliter lesz, mintegy 400 ezer tonna szőlőből. Ez utóbbi mennyiség még némileg változhat. A várakozásoknak megfelelően az idei bortermés jó minőségű, a borászok jó évjáratra számítanak – jegyezte meg.

A magyar bor értékesítését segítő borpromóciós program forrásaira - amely az uniós és a harmadik országbeli piacokon való eredményesebb eladást segíti majd - a tervek szerint 2020 március és április folyamán lehet majd a pályázatokat benyújtani. A borértékesítést támogató program 2023-ig tart majd. Az államtitkár elmondta: a kiírásig fennálló idő kellő felkészülést tesz lehetővé ahhoz, hogy megalapozott, jó pályázatok szülessenek, olyanok, amelyek illeszkednek a borrégiók sajátosságaihoz, és amivel az egész magyar borágazat megítélését erősíteni lehet. A szóban forgó promóció az eredetvédelem alapjain nyugszik. Vagyis: annak az uniós forrásból finanszírozott szőlő-bor nemzet támogatási programnak a része, amely kifejezetten az eredetvédelmi szabályokra, az eredetvédelmi koncepciókra és kategóriákra épül – mondta az államtitkár.

A rendezvényen bemutatták az újságíróknak és a jelenlévő szakembereknek a Magyar Bor 2019/2020 című kötetet. Nyitrainé Sárdy Diána, a Szent István Egyetem (SZIE) Kertészettudományi Karának dékánja, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke mindennek kapcsán elmondta: a kötetben található szakmai ismertető 290 pincészet 916 kiválasztott borát tartalmazza, köztük 191 kiemelkedő tételt. A kötetben a borok ismertetését borrégiós elrendezésben lehet megtalálni, nemcsak magyarul, hanem angolul is olvashatók az információk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!