Új pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését

Agro Napló
Új, 30 milliárd forintos keretösszegű pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését, a támogatási kérelmek október 19-től nyújthatók be – jelentette be az agrárminiszter Szentesen.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István az országos zöldséghajtatási napon tartott előadásán azt mondta – tette közzé a szaktárca honlapja –, a beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás keretösszege 2 milliárd forint. A politikus elmondta: folyamatosan nő a friss zöldségek iránti piaci kereslet. A fogyasztói igények kiszolgálásához elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás, a zöldség- és gyümölcsfélék szakszerű tárolása, a termékek egész éves biztosítása.

A felhívás részleteit tekintse meg a palyazat.gov.hu portálon!

Ezért a kertészeti üzemek támogatást kaphatnak új üveg- vagy fóliaborítású növényházak építésére vagy meglévők bővítésére. Új építés esetén a támogatott termesztő-felület alsó határa zöldségtermesztés esetén 1000, virágtermesztés esetén 500 négyzetméter – közölte a miniszter. Fejlesztési forrás igényelhető hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók építésére, bővítésére, korszerűsítésére, a betakarítást követő tisztítást, osztályozást, csomagolást végző berendezések beszerzésére, valamint energetikai korszerűsítésre is – mondta az agrártárca vezetője.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Magyarországon a zöldséghajtató terület 2500-2600 hektár, ami a kétkultúrás hasznosítás miatt ténylegesen mintegy 3600 hektár technológiai felületet jelent. 140-150 hektár üvegházi termesztő-felület áll rendelkezésre, amelyből 25-30 hektár szolgálja a palántanevelést. A 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program eddigi támogatásainak köszönhetően 80 hektár korszerű üvegház épül meg a jövő év végéig, ezek egy része azonban a megszűnő, korszerűtlen létesítményeket pótol, így az összterület várhatóan 170 hektárra növekszik 2021-re – mondta Nagy István.

A politikus kitért arra, hogy az Európai Unióban elsőként Magyarország kívánja bevezetni a jövő évtől a mezőgazdasági krízisbiztosítás rendszerét, ami hatékony segítséget nyújt a termelői jövedelmek előre nem látható csökkenése esetén. A megoldás az időjárási kockázatokon túl az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, árfolyamváltozások valamint a termelés során felmerülő költségek növekedése esetén is segítséget nyújt a termelőknek – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!