Új közös projektekről döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport

Agro Napló
Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. A Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos főállatorvos vezette delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre.

A találkozón a felek áttekintették a thai-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés aktuális helyzetét is, valamint megvizsgálták a további együttműködés lehetőségeit. Megállapodás született arról is, hogy a mezőgazdasági öntözés, valamint az állattenyésztés területén folytatódik az elmúlt években is aktív együttműködés a magyar és thai intézetek között. Mind a szarvasmarha-tenyésztésben elért magyar eredmények, mind az akvakultúrás együttműködésre vonatkozó elképzelések meghatározóak lehetnek a körvonalazódó közös munkában.

Bognár Lajos helyettes államtitkár a munkacsoport alkalmával üdvözölte az egy hónapja lezajlott thai auditot, amely során a thai fél a magyar állategészségügyi rendszert tekintette át a naposbaromfik, keltetőtojás, kacsa- és libamáj tekintetében. A munkacsoport jegyzőkönyvében a felek megállapodtak abban, hogy a magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.

A tárgyalópartnerek összességében pozitívan értékelték a mezőgazdaság minden területét érintően a thai-magyar együttműködés fejlődését és bizakodva tekintenek a jövőbeni közös munkára.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!