MENÜ

Új kötelezettségük lesz a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedőknek

Agro Napló 2021.02.02.

A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint a kötelezettségről az április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet intézkedik. A rendelkezés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, valamint az illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorítása, felszámolása érdekében folyó munkában.

A Nébih közlemény felidézi: Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente[i]. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. Április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük a FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket – olvasható az összegzésben.