MENÜ

Új kötelezettség az állatgyógyászati készítményt árusító webáruházak számára

Agro Napló 2022.01.13.

Bejelentési, majd egy új, uniós logó közzétételi kötelezettsége is vonatkozik ez év január 28-tól azokra a kiskereskedőkre és gyógyszertárak, akik vagy amelyek webáruházban értékesítenek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih).

 

Az érintett termékkörbe például kutyáknak és macskáknak szánt spot on-ok, bolha- és kullancsirtó nyakörvek tartoznak, de a mézelő méhek kezelésére használt szerek is találhatóak köztük. Az érintetteknek a távértékesítés legális folytatásához mielőbb, de legkésőbb január 28-ig be kell jelentkezniük a Nébih-nél – hívja fel a figyelmet a hatósági tájékoztatás.

Január 28-án lép hatályba az az Európai Uniós rendelet, aminek értelmében minden kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertárnak, amely webáruházban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a Nébihhez. A határnapot követően kizárólag azok értékesíthetik online az érintett készítményeket, akik szerepelnek a hivatal „Engedélyezett távértékesítők listája” adatbázisában. Emellett a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új uniós logót is kötelező feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih oldalán érhető el. A webáruházakban feltüntetett EU-s logónak szintén ezen oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését. A logóval szembeni előírás, hogy annak megjelenítése statikus, szélessége pedig minimum 90 pixel kell legyen. Amennyiben a szimbólumot színes háttéren szeretnék elhelyezni, akkor a kontraszt fokozása érdekében külső körvonallal határolható az ábra.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni a cég telephelye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást.

Az érintett kiskereskedők és gyógyszertárak a bejelentéshez szükséges űrlapot (excel és online formában is), valamint a logó rendelet szerinti mintáját a Nébih oldalán érhetik el – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.