Új kihívások előtt az állattenyésztés

Agro Napló
Új távlatokat és lehetőségeket jelent az agrárium gyors technikai fejlődése, de fontos a fajtáink, a Kárpát-medencében az elmúlt századokban létrejött állattenyésztői genetikai sokféleség megőrzése is – mondta Feldman Zsolt Kaposváron.

 Fotó: kapos.hu

A genetika, a biotechnológia, az információtechnológia terén elért fejlődés az állattenyésztést is "kiforgatja sok évszázados, megszokott keretéből", a szakma eredményei láthatóak a hozamok, a kihozatal és súlygyarapodás tekintetében. Az új technológiák új távlatokat nyitottak meg, s még nem feltétlenül látni a folyamat végét - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a 12. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóján. Szavai szerint megváltoztak a piacok, a fogyasztói és ipari igények, valamint hatalmas koncentrálódás történt az ágazatban.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség több húst, fehérjét igényel, nagy a verseny e szükségletek kielégítéséért, ugyanakkor az európai állattenyésztők erősebb kötöttségekkel szembesülnek, mint bárhol a világon élő konkurenseik.

Emiatt szükséges, hogy a magyar agrárium, a magyar állattenyésztő szakma jól reagáljon a kihívásokra, ugyanakkor kötelessége úgy végezni a dolgát, hogy féltse és megőrizze értékeinket, fajtáinkat, a Kárpát-medencében az elmúlt századokban létrejött állattenyésztői genetikai sokféleséget - mondta.

Feldman Zsolt fontosnak nevezte a KÁN-t és az ahhoz hasonló kiállításokat, mert ajtót nyitnak a világra, segítik az új lehetőségek megismerését, a gazdálkodók információcseréjét, a felkészülést versenyre.

Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a hazai állattenyésztés jövőjét meghatározza a megújulásra való képesség és az innováció. Hozzátette, ezt az oktatásban is szem előtt kell tartani, a jövő agrárszakembereit ennek megfelelően kell képezni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények. Budapest után a napokban a 23 magyar vidéki várost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetsége is csatlakozott az Under 2 klímavédelmi koalícióhoz, és 2023-ig mintegy 100 milliárd forint értékben terveznek a klímavédelmet szolgáló beruházást, korszerűsítést. Ez a lépés is azt a célt szolgálja, hogy a jövőben is legyen energiánk, egészséges, tiszta ivóvizünk, földünk, jó élelmiszerünk - hangsúlyozta a szövetség elnöki tisztét is betöltő politikus.

Mihók Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke azt mondta: az állattenyésztési kiállítások ünnepnapok az állattenyésztők számára, mert formálják a közösségüket, hatást gyakorolnak a tenyésztési eredményekre, megszabják a tevékenységük folytatásának irányait.

A KÁN három napján 200 kiállító mutatkozik be, az állattenyésztők mellett az élelmiszeriparban és a növénytermesztésben érdekelt vállalkozások is képviseltetik magukat. A programokra 30 ezer látogatót várnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!