Új jövedelemstabilizáló eszköz bevezetését jelentette be az agrárminiszter

Agro Napló
Egy állami működtetésű kölcsönös kockázati alapot terveznek létrehozni, amelyhez a termelők kedvezményes díjjal, önkéntesen csatlakozhatnak – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Portfolio Csoport Agrárium 2020 elnevezésű konferenciáján Kecskeméten.
 Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Közölte: a tavasszal benyújtandó támogatási kérelmek után több mint 450 milliárd forintot fizetnek majd ki a gazdálkodóknak terület- és állatalapú támogatási jogcímen.

A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek folyamatos elbírálása, valamint a kifizetések további gyorsítása mellett még a mostani program keretében új pályázatok meghirdetése várható. Ezek a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztésére, az öntözési közösségek együttműködésének, a csemetekertek gépbeszerzésének, valamint a termelői csoportok újabb támogatására irányulnak majd - jelezte.

Nagy István emlékeztetett, az előző évben meglehetősen száraz volt a tél és a tavasz, majd rendkívül csapadékos a május és a június, ezért március végéig mintegy 15 milliárd forint kárenyhítő juttatást fizetnek ki a termelőknek. Beszámolt arról is, hogy folytatódik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelek támogatása, amelyek révén a vállalkozások szinte kamatmentesen jutnak a napi működést finanszírozó hitelekhez.

Nagy István közölte: negyedik éve folyamatosan emelkedik a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége, amelyben jelentős szerepet játszott a 2019-ben kifizetett mintegy 800 milliárd forint agrártámogatás. Az agrárminiszter szerint nemcsak ágazati szinten, hanem az egyes vállalkozások számára is hatalmas segítség volt a közvetlen támogatásokra kifizetett 480 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Program keretében kifizetett 205 milliárd forint, illetve a különböző piaci intézkedésekre kifizetett 23 milliárd forint.

A gazdaságok finanszírozásában a piaci bevételek és a támogatások mellett a harmadik legfontosabb pillért a hitelfinanszírozás jelenti - húzta alá. Az agrárágazat tovább javuló banki megítélését jelzi, hogy az elmúlt évben dinamikusan emelkedett a mezőgazdaság hitelállománya, a harmadik negyedévben meghaladta a 746 milliárd forintot, ami éves viszonylatban 12 százalékos növekedés - közölte a miniszter. Hangsúlyozta: az egységes európai és globális piac törvényszerűségeiből fakadó piaci kockázatok, illetve a járványok, állatbetegségek okozta veszélyek kezelésére eddig nem volt hatékony módszer.

Éppen ezért Európában elsőként Magyarországon olyan jövedelemstabilizáló eszköz bevezetését tervezik, amely lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak az eddig nem biztosítható kockázatok érdemi csökkentésére - tette hozzá. Nagy István kiemelte: erre a célra egy állami működtetésű kölcsönös kockázati alapot terveznek létrehozni, amelyhez a termelők kedvezményes díjjal, önkéntesen csatlakozhatnak.

Az agrárminiszter közölte, hogy a tárca klímavédelmi intézkedéseinek középpontjában 2020-ban is az Országfásítási Program áll. A Vidékfejlesztési Programban erdőtípustól függően 80-130 százalékkal emelkedett az erdőtelepítésre igényelhető támogatás.

Szintén fontos a méhészek támogatása. Az ágazat stratégiai jelentőségű, ezért az Agrárminisztérium minden eszközzel próbálja a méhészek munkáját segíteni. Ennek érdekében vezetik be a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek utáni személyi jövedelemadó-mentességet - közölte.

A klímapolitika kiemelt fejlesztési területei közé tartozik az öntözésfejlesztés, az agrárdigitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az állattartótelepek, valamint a trágyakezelés és kijuttatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működtetése és fejlesztése, az agrár-környezeti és klímakutatási, továbbá az innovációs és tudásátadási rendszerek fejlesztése - mondta.

A miniszter megígérte a családi gazdaságok működését és az őstermelői tevékenység folytatását lehetővé tevő szabályozási környezet rendezését, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítását. Tervezik továbbá a szőlészek-borászok számára egyszerűbb, áttekinthetőbb és kevesebb adminisztrációs teherrel járó új bortörvény megalkotását. A törvényalkotással párhuzamosan megkezdődött a korszerű informatikai háttér fejlesztése is - tette hozzá. A generációváltás is kiemelt figyelmet kap 2020-ban, és ehhez kapcsolódóan olyan szakpolitikai programon dolgoznak, amely megkönnyíti az utódlást az idősebb és a fiatalabb generációk között - ismertette Nagy István agrárminiszter.


 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!