MENÜ

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszer-gazdaság fejlesztéséért

Agro Napló 2021.09.17.

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja szeptember közepén tartotta ötödik mandátumának nyolcadik, online ülését: a kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára volt.

 Juhász Anikó, fotó: AM

 

Juhász Anikó a tanácskozás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ennek a szakmai csoportnak a tagjai a gazdálkodók szolgálatában konstruktívan, egymást segítve dolgoznak együtt. Megosztják egymással a legjobb gyakorlatokat, amelyek alapján a tagállamok könnyebben megtervezhetik a tudásmegosztási, digitalizációs és innovációs intézkedéseiket.

Az unió közös agrárpolitikájában 2023-tól bevezetendő – úgynevezett – AKIS, azaz az Agrárkutatási, Innovációs és Tudásmegosztási Rendszer keretében lehetőség lesz olyan élő laboratóriumok támogatására, amelyek képesek lesznek az európai kutatási hálózatokhoz csatlakozni. Ehhez kapcsolódóan az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) által bemutatott jó gyakorlat az agroökológiai kutatási infrastruktúrákat hozza közelebb a gazdálkodói gyakorlathoz, hiszen a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik.

A két nap alatt több Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás is elhangzott, amelyek az élelmiszer-rendszerek AKIS kapcsolódásait mutatták be, és felölelték a közös agrárpolitika stratégiai tervezésének folyamatához illeszkedő lépéseket az innováció, digitalizáció, az oktatás és a szaktanácsadás területén.

A résztvevőknek lehetősége nyílt arra is, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait, egymásnak tanácsot és segítséget nyújtva, közös gondolkodással építsék és tökéletesítsék lépésről-lépésre saját AKIS rendszereiket – tájékoztatott a helyettes államtitkár.