MENÜ

Tudás, technológia, know-how – EI7 a MATE-n

Agro Napló 2021.10.13.

Elkezdődött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) az Egyetemi Innovációs Hét (EI7) hibrid/online programsorozata, amire október 15-ig várják az érdeklődőket – közölte a felsőoktatási intézmény lapunkkal.

 

A gyakorlatorientált tudomány témakörét körüljáró szakmai rendezvénynek offline térben a Szent István Campus ad otthont. Az egyetem Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóságának szervezésében zajló eseménysorozat, a jelentős érdeklődésre való tekintettel, online térben is elérhető.

Az EI7 nyitónapján Gyuricza Csaba professzor, az egyetem rektora köszöntőbeszédében kiemelte: az egyetemnek - azon túlmenően, hogy nagyon magas szinten foglalkozik oktatással és kutatással - fontos feladata, hogy a tudományos munkákból ne csak cikkek, tanulmányok szülessenek, hanem az elért eredmény a piacon is megjelenjen. Óriási a technológiatranszfer lehetősége.

 

matr_ei7_kép_12

Dr. Gyuricza Csaba

 

A felsőoktatási intézmény szívügye, hogy az a sok új ismeret, ami az intézmény falain belül létrejön, a társadalom számára is hasznossá váljon, és termék vagy technológia formájában is megjelenjen a polcokon – mondta a rektor. Elérhető célként fogalmazta meg, hogy a megszerzett tudásból gazdaságilag is profitálni tudjanak a piac szereplői. Hozzáfűzte:„mi nem terméket exportálunk, hanem amiben mi erősek tudunk lenni: az a tudás, a technológia, a know-how. Ezt tudjuk mi tovább vinni, nemcsak Európában, hanem azon kívül is.”

Ezt követően a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője, Dr. Birkner Zoltán az innovációs ökoszisztéma aktualitásairól tartott előadást. Ismertette Magyarország 2021-2030 időszakára vonatkozó kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiájának főbb elemeit, mely három fő alappillérre épül: a tudás termelése, a tudás áramlása és a tudás hasznosítása.

 

mate_ei7_kép_14

Dr. Birkner Zoltán

 

Cél, hogy hazánk 10 év múlva a jelentős innovátorok közé tartozzon Európában. Hangsúlyozta az egyetemek központi szerepét, a fiatalok motiválását, egy új szellemiség bevezetését. A tudományos munkákat segítendő, az elkövetkező években 12 Tudományos és Innovációs Park fog épülni, mintegy 500 milliárd forintos beruházásból – jelentette be a hivatal vezetője.

A Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság igazgatója, Nagy László ismertette a szervezet működését. Főbb feladataik között a forrásgenerálás, az innovációs munka ösztönzése, a hazai és nemzetközi szerepvállalás és a piaci partnerekkel való együttműködés szerepel, melyeket két regionális iroda lát el: Gödöllőn és Kaposváron. A nyitónap további részében a MATE innovációs háttértámogató osztályainak több munkatársa is bemutatkozott. Az Egyetemi Innovációs Hét részletes programja az uni-mate.hu letölthető.