Triplájára drágult a petrezselyem

Agro Napló
Az év első nyolc hetében a szokásosnál is drágább volt a petrezselyem. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint 906 forint volt a termelői ár a Budapesti Nagybani Piacon, ami háromszoros drágulás az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A vásárlók azonban ennél is drágábban, „húsárban” juthatnak hozzá a zöldségféléhez.

Továbbra sem csökkent, sőt inkább emelkedett a petrezselyem ára az első két hónapban a tavalyi szinthez képest. A tavalyi rossz termés pedig a zöldségféle további drágulását is eredményezheti. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint a gyökérzöldséget a nagybani piacon kilencszáz forintnál is drágábban adták.

 Korábban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke az okokról azt nyilatkozta lapunknak, hogy a petrezselymet a burgonyához hasonlóan késve tudták vetni, ezért nem tudott igazán jól kikelni, és már tavaly nyár végén arról szóltak a hírek, hogy a terményt jóformán aranyárban mérik. Elmondta, hogy olyan növényről beszélünk, amelyet öntözés nélkül termesztenek, illetve kevés országban elérhető Európában, ami a mi szempontunkból van, amikor előny, van, amikor hátrány. Ha kevés van belőle, rögtön felszalad az ára, és nem nagyon lehet mással helyettesíteni. Tavaly a tervezettnél harminc-negyven százalékkal kevesebb termett petrezselyemből – fogalmazott a szakember, aki ezzel indokolta azt is, hogy jócskán megszaladt a petrezselyem piaci ára.

Az AKI adatai szerint úgy tűnik a drágulás kitart, a budapesti fogyasztói piacokon 120-130 százalékkal 1050-1400, a vidéki fogyasztói piacokon (Debrecen, Szeged) 1120-1295 forint/kilogrammra emelkedett a petrezselyemgyökér ára a megfigyelt időszakban. Az üzletláncokban azonban nem ritkán 1600-1700 forintért kínálják ezt a zöldségfélét. A KSH adatai szerint egyébként Magyarországon a petrezselyemgyökér nem tartozik a nagy felületen termesztett zöldségnövények közé, az elmúlt években 1,6-1,8 ezer hektáron termesztették, ami az összes betakarított zöldségtermő területnek csupán egy-két százalékát jelenti.

A petrezselyemgyökér termése ingadozó: a kiugróan alacsony termésű (27,6 ezer tonna) 2010. évet követően 2011-ben a petrezselyemgyökér termése mintegy tizenhat százalékkal nőtt. A 2015-ös évet jellemezte a legmagasabb terméseredmény az utóbbi évtizedben, negyvenezer tonna.

Érdemes azt is megnézni, hogy a petrezselyemhez képest mennyibe kerül egy kiló hús. A sertéstarja fogyasztói ára tág határok között mozog, néhol 1400 forintért adják kilóját, de ekkor már szeletelt, csontozott termékről beszélünk - írta a Magyar Hírlap. Akciókban azonban jellemzően kilencszáz forint alatt kapható, akárcsak a lapocka. Ugyancsak akcióban csontos hosszúkarajt is lehet vásárolni 1100 forintnál olcsóbban. Az egész csirke kilója 650-700 forint körül mozog. A csirkecomb kilója azonban még ennél is olcsóbb. A csirkemellfilé átlagára 1300 forint.

A petrezselyem mellett a többi zöldségféle ára vegyesen mozgott a nagybani piacon, az AKI felméréséből például kiderül, hogy kilogrammonként 850 és 1100 forint közötti áron kínálták a nyolcadik héten a hazai termesztésű tölteni való paprikát, ami 13-17 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában jellemző árakat. Egyes hüvelyes zöldségféléket átlagosan 6-13 százalékkal alacsonyabb áron adtak a megfigyelt héten, mint egy évvel korábban: a hazai száraz fehérbab 620, a száraz tarkabab 660, a Kanadából importált lencse pedig 420 forint volt kilogrammonként, míg a belpiaci szárazborsó ára tartósan 220 forintos átlagáron maradt. A belföldi zöldhagyma csomóját a múlt év azonos időszakához hasonlóan 140 forintért kínálták, a fokhagyma megfigyelt heti 1100 forintos ára tíz százalékkal múlta felül az egy évvel azelőttit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olcsóbb a belföldi uborka, mint tavaly

Olcsóbb a belföldi uborka, mint tavaly

Olcsóbb lehet a tavalyinál a belföldi termesztésű uborka; az Agárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai kígyóubor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!