2024. április 20. szombat Tivadar

További kedvezmények a gazdaságvédelmi akciótervben az agráriumnak

Agro Napló
További kedvezményeket kap a gazdaságvédelmi akcióterv keretében az agrárgazdaság, ezt a húsvéti ünnepek előtt, a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban megjelent jogszabályok teszik lehetővé, mert kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart – közölte az Agro Naplóval a köztestület.

Ezek értelmében újabb ágazatokra terjednek ki az adózási könnyítések, változtak a Vidékfejlesztési Programmal (VP) kapcsolatos, a foglalkoztatásra vonatkozó, valamint a testületi ülésekre alkalmazandó egyes szabályok, továbbá kedvezőbbé váltak az Agrár Széchenyi Kártya esetében alkalmazott feltételek is.

Még húsvét előtt jelent meg több jogszabály is, aminek értelmében a bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések alapján az intézkedések kedvezően érintik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat. Így további veszélyeztetett ágazatok lesznek jogosultak adó- és járulékkedvezményekre a koronavírus negatív hatásainak mérséklése érdekében:

 dísznövénykertészek, vágottvirág-termesztők és kereskedők, vadgazdálkodók, pálinka-, kisüzemi sörfőzők, szőlőbortermelők, szőlőtermesztők.

Változnak továbbá a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos szabályok is, a gazdálkodók érdekében több határidő is kedvezően módosul, valamint lehetővé válik az ügyfélkapcsolat nélküli ügyintézés. Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel szabályai szintén változtak, legfeljebb kétszázmillió forintra emelve a szerződéses összeget, amihez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, kezelési költségre, valamint a kezességi díjra és költségekre.

Megjelent továbbá a csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében történő támogatásáról szóló jogszabály is. Azon csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidő kerül alkalmazásra, a kieső munkaidőre járó rész hetven százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Az intézkedés célja: a foglalkoztatás további fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.

Változtak a különböző testületi ülésekre vonatkozó szabályok is. Ezek lényege, hogy a különböző működési formák esetében az egyes döntések meghozatalának határidejét vagy meghosszabbítja a jogszabály, vagy lehetővé teszi, hogy alacsonyabb szintű fórum hozza meg a döntést, azzal, hogy utólag azt jóvá kell hagynia a legfőbb szervnek. Emellett belső szabály hiányában is lehetővé teszi az írásbeli vagy elektronikus úton történő döntéshozatalt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli, hogy a köztestület és az Agrárminisztérium (AM) összehangolt javaslatai mentén megszületett egyes jogszabályok, érdemi segítséget jelenthetnek a válság által leginkább érintett ágazatokban. Az egyes intézkedések részletei a köztestület honlapján (www.nak.hu) tették közzé.

Az agrárkamarai tagságtól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, és azokra a továbbiakban is számít a NAK. Ezért mind az erre a célra létrehozott telefonszámon (+36 1 803 62 33), mind pedig a megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül megtehetők a javaslatok, észrevételek – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!