2024. április 25. csütörtök Márk

Tovább erősödött Magyarország és az ENSZ szakosított mezőgazdasági szervezetei közötti együttműködés

Agro Napló
Az elmúlt évtizedben Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenysége és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkája szorosan összefonódott – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

Hazánk egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett – jelentette ki a magyar agrárminiszter, a FAO új Főigazgatójával, Qu Dongyu-val folytatott tárgyalásán Rómában.

A 2007-ben kötött megállapodás keretében Magyarország erőforrásaihoz mérten igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez és otthont ad a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint Szolgáltató Központjának is. Az ENSZ irodák köre folyamatosan bővül, mára már több ENSZ szervezet is Budapestre helyezte regionális székhelyét vagy szolgáltató központját.

Nagy István hangsúlyozta, hogy hazánk kész folytatni az eddigi sikeres együttműködést a FAO-val és annak budapesti hivatalaival a szervezet közös céljainak elérése érdekében.  Az agrártárca folytatja a megkezdett, valamint további projektek finanszírozását is tervezi.

Az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről a magyae tárcavezető római látogatása során megbeszélést folytatott Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével is. Nagy István kiemelte: Magyarország célja, hogy a fejlődő országokban, így az afrikai kontinensen is helybe, azaz oda vigye a segítséget az agráriumban is, ahol szükség van rá. Magyarország így a gazdák szaktudásának gyarapításán és gazdaságaik fejlesztésén keresztül hozzájárul az élelmezésbiztonság javításához is. A megbeszélés során szó esett a magyar hozzájárulás célzott, Ugandában történő felhasználásáról is – tartalmazza a szaktárca tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!