MENÜ

Tojásszövetség: húsvétig már nem változik a tojás ára

Agro Napló 2020.04.03.

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt – tájékoztatott a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) elnöke a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című hírmagazinjában.

 

Szép Imre közölte: a tojásellátás Magyarországon kiegyensúlyozott, és az is marad. Hozzátette: a piacon ugyanakkor nagy átrendeződés figyelhető meg, míg a kiskereskedelmi igények 30-40 százalékkal növekedtek, addig minimálisra csökkent az üzemi konyhák, a menzák és a szállodák vásárlása.

Túlkínálat nincs, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van a piacon – hangsúlyozta, emlékeztetve: a húsvét előtti időszakban történik az éves tojáseladás 10 százaléka, ami mintegy 270 millió tojást jelent.

A Tojásszövetség elnöke a Magyarországon pár hete újból megjelent madárinfluenzával kapcsolatban arról beszélt: a tojástermelés csökkenésétől nem kell tartani, mivel a magyarországi tojóállomány nagy részét zárt helyeken tartják.              

A műsorban elhangzott az is – idézi az MTI –, hogy a tojás ára a pánikvásárlás miatt is csak 2-3 forintot emelkedett az utóbbi hetekben.