Tojás-ügy: már mérgező húst is találtak

Agro Napló
Lengyelország jelezte, hogy határérték feletti szennyezettséget mért tyúkhúsokban abból rovarirtó szerből, amelyet tojásokban találtak számos európai országban. Az uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén is szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye.

Fotó: FM

Gőzerővel folynak a vizsgálatok a nemzetközi tojásbotrány kapcsán - írja a napi.hu. Több országban találtak tojásokban a fipronil nevű rovarirtó szerből, amelynek nyomán a hatóságok nemcsak a tojásokat, hanem a feldolgozott termékeket, például a tojásporokat is vizsgálják.

Eddig általában a friss áruban találtak szennyező anyagot, így például egy Csehországban gyártott vajas kekszben. Ugyanakkor a lengyel hatóságok jelezték, hogy a határérték feletti szennyezettséget mértek baromfihúsokban. Más tagállamokban ilyen még nem fordult elő.

Magyarországon eddig tíz esetben találtak szennyezett terméket, szinte kizárólag tojást. A tojásszövetséget követve Baromfi Terméktanács tagjai nyilatkozatban jelentették ki, hogy működésük során nem használtak fel illegális szereket, így a hozzájuk tartozó telepekről biztonságos áru kerül a boltokba. A hatóságok örülnek felelősség vállalásáról szóló a nyílt kommunikációnak, de folytatják az ellenőrzéseket.

A minisztereknél is téma volt

Az Uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye, ahol Fazekas Sándor hozzászólásában kiemelte, az elmúlt hetek történései rávilágítanak arra, hogy az állategészségügyi ellenőrzési kapacitások és hatáskörök nem gyengíthetők annak ellenére, hogy az elsődleges felelősség az élelmiszeripari vállalkozóké.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a tojás mellett szennyezett baromfihús is piacra kerülhetett. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az érintett országok - különösen a botránnyal leginkább érintett Hollandia - hatóságai felelős módon járnak el és nem kerül fipronillal szennyezett hús a piacra.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a jelenlegihez hasonló esetek akár több millió ember egészségét is veszélyeztethetik, és súlyos hatással vannak az Európai Unió élelmiszeriparára és a fogyasztói bizalomra is. A fipronillal szennyezett tojások ügyében szerzett tapasztalatok megerősítik azt a kormányzati szándékot, hogy központosított, információalapú, független és hatékony élelmiszerlánc felügyeletre és ellenőrzésekre van szükség. Az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani az illegális tevékenységek elleni fokozott küzdelemre – zárta hozzászólását Fazekas Sándor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!