Több támogatás az őshonos állatok tartóinak

Agro Napló
A következő években nagyobb támogatásra számíthatnak az őshonos állatokat tartók az állomány növeléséhez - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Apajon egy szakmai tanácskozáson.

Fazekas Sándor megerősítette, hogy a 2015-2020 közötti ciklusban az EU agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg  jut az állattartó ágazatnak. Ez is hozzájárul a növénytermesztés, állattartás közötti egyensúly javításához.

Az állatállomány máris növekedésnek indult- tette hozzá. Így most több forrás juthat az őshonos állatok, elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartás fellendítésére is.

Az évszádokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha állomány megközelíti a 7500-as számot, amíg például mangalica állomány 65 ezerre tehető - emelte ki a miniszter.

Most az a feladat, hogy ezen magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is. Ez annál is fontosabb, mert hozzávetően kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így  általa az egészségkultúra is erősödhet - tette hozzá.

A miniszter megemlítette: az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felpezsdül az extenzív állattartás

Felpezsdül az extenzív állattartás

A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában számos olyan új támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget az extenzív állat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!