MENÜ

Több intézkedéssel segíti a kormányzat a bortermelőket

Agro Napló 2020.10.05.

A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék – mondta az agrárminiszter az október elején lezajlott Vörösbor Napok Villányban elnevezésű rendezvény megnyitóján a Baranya megyei kisvárosban.

 

A tárcavezető közölte: a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, ezért a kabinet már korábban döntést hozott arról, hogy egy 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segíti őket. Hozzátette: emellett a magyar borok népszerűsítésére 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak, ezzel is segítve az értékesítést.

A miniszter - utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra - elmondta: szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges lazítására. Közölte azt is, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amelynek célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak.

 

villányi bonapok_1-k

 

Utóbbi kapcsán közölte – tudósított a helyszínről az MTI – hogy a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. A tárcavezető reményét fejezte ki a tekintetben is, hogy jövő ilyenkor már szabadon árusítható lesz ez az ital is az új bortörvény passzusainak köszönhetően. A kisváros önkormányzatának szervezésében megvalósuló rendezvény az immár hagyományosnak számító, 2020-ban a pandémia miatt elmaradt villányi Vörösbor Fesztivált hivatott pótolni rövidebb, szolidabb, ugyanakkor programokban bővelkedő módon - derült ki a programokat bemutató ismertetőből.

 

Fotók: Pelsőczy Csaba