2024. április 25. csütörtök Márk

Több és olcsóbb műtrágya van a piacon

Agro Napló
Átlagosan 2,1 százalékkal csökkentek a műtrágya árak az idei első félévben, ez pedig a tavalyinál 4,8 százalékkal nagyobb forgalmat generált. Az importból származó összetett műtrágyák lettek jelentősen, 10 százalékkal olcsóbbak.

Idén az első fél évben a forgalmazók 850 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, ami 4,8 százalékkal nagyobb mennyiség, mint az egy évvel korábbi – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentését a Világgazdaság. A műtrágyaárak közben átlagosan 2,1 százalékkal csökkentek.

A mezőgazdasági termelők által 2018 első fél évében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 278,5 ezer tonna volt, 9,8 ezer tonnával, 4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 4 százalékkal, a foszforé 7 százalékkal lett magasabb, mint a bázisidőszakban, a káliumé pedig változatlan maradt.

Az év első öt hónapjában 743 ezer tonna importműtrágya érkezett Magyarországra.

A teljes mennyiség 1,4 százalékkal kevesebb volt, mint 2017 első öt hónapjában, mert bár az egyszerű nitrogénműtrágya importvolumene 9,4 százalékkal nőtt, az összetett műtrágyák behozatala 18,3 százalékkal csökkent. Az importműtrágyák átlagára 10 százalékkal csökkent 2017 azonos időszakához képest.

A műtrágyaexport 2018 első öt hónapjában 296 ezer tonna lett, ennek 90 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya. Az exportra szállított egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel 7 százalékkal nőtt 2017 első öt hónapjához viszonyítva, míg az összetett műtrágyák exportára 12 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Február elejétől lehet fejtrágyázni

Február elejétől lehet fejtrágyázni

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett – hívja fel az érintettek figyelmét honlapján a Nemzeti A...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!