2024. április 19. péntek Emma

Több élelmiszernek csökkenhet az áfája jövőre

Agro Napló
Révbe érhet a hal áfacsökkentése, és az agrártárca mérsékelné a húsáruk, a felvágottak adótartalmát is – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca a halhús mellett a telepített hal áfáját is csökkentené jövő januártól, de a vadhús, a tejtermékek, pékáruk, zöldség-gyümölcsök áfacsökkentése is terítéken van.

A miniszter elmondta, hogy a végleges döntést az Országgyűlés hozza meg majd a halhús áfájának öt százalékra csökkentéséről. A kormány az adótörvények és a jövő évi költségvetési törvény vitája kapcsán foglalkozik majd ezzel a kérdéssel.

– Úgy látom, hogy van fogadókészség, hiszen a halhús egy egészséges, jó minőségű élelmiszer, és a magas áfatartalom miatt jelenleg aránytalanul drágább, mint a baromfi- vagy a sertéshús. Bízom abban is, hogy a telepítésre szolgáló halnak az áfáját is sikerül csökkenteni. Komoly probléma, hogy nem tudják visszaigényelni az áfát azok a telepítők, akik például horgászokat szolgálnak ki, horgászjegyeket értékesítenek – nyilatkozta Fazekas Sándor.

A kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy a halhúson kívül más élelmiszer áfája is csökkenjen jövő januártól, így válaszolt: – A tárca szeretné, ha több termék áfája is csökkenne, de én nem mennék elébe a vitának, ami az adótörvények körül zajlik majd. Mindenképpen ebbe a körbe tartozik néhány feldolgozott húsáru, felvágott. Emellett egyes tejtermékek, pékáruk, zöldség- és gyümölcsfélék is szóba kerültek, és a vadhúst is ide sorolnám. Jó néhány területen fehérítené az ágazatot az áfacsökkentés, viszont a kieső adóbevételeket pótolni szükséges, ehhez pontos háttérszámítások kellenek, amelyeket jelenleg is egyeztetünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Nyilván a magyar termelést akarjuk erősíteni, hogy friss, egészséges élelmiszer kerüljön a polcokra, kedvező áron, ehhez egy lehetséges eszköz az adócsökkentés.

Fazekas elmondta, alapos szakmai vita kell ahhoz, hogy meggyőzzék az Országgyűlés tagjait, hogy a kieső áfabevételek pótolhatóak: – Látszik, hogy a sertéshús áfabevétel-kiesése kisebb volt, mint amit előzetesen kalkuláltunk, ez az ágazat fehéredésének tudható be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!