2024. április 24. szerda György

Tizenháromezer ajánlat érkezett az állami földterületekre

Agro Napló
Több mint 14 ezer regisztráció és mintegy 13 ezer 200 tényleges ajánlat érkezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolása miatt meghirdetetett állami földekre – mondta az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára pénteken az M1-en.

Nagy János elmondta, 15 ezer 500 ingatlant, illetve tulajdoni hányadot hirdettek meg, így a beérkező regisztrációk alapján elmondható, hogy nagyon sikeres a program. Emlékeztetett, hogy az osztatlan közös földtulajdon felszámolása érdekében három hektár alatti területű állami földeket értékesítenek.

Az értékesítés két ütemben zajlott, és a program folytatódni fog, így a tervek szerint augusztus 1-én meghirdetik a 3 és 10 hektár közötti területű földeket és tulajdoni hányadokat is. Ebben az ütemben körülbelül 3000 hektárnyi földet hirdetnek meg – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, ezek már az állami támogatások szempontjából is „értelmezhető” méretű földek lesznek.

A kisebb földterületek iránt elsősorban a tulajdonostársak, illetve a helyi gazdálkodók érdeklődtek, így a program valóban azt a célt szolgálja, amire szánták – mondta Nagy János.

Közölte azt is, hogy jelentős árverseny alakult ki, így hektáronként körülbelül egymillió forintért keltek el a földek. Eddig a 3 hektár alatti földekből 5550 hektárnyit sikerült értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!