Tízből hárman feketén dolgoznak a mezőgazdaságban

Agro Napló
Az nemzetgazdasági tárca jelentése szerint a meghatározó gazdasági ágazatokban, így a mezőgazdaságban is emelkedett a bejelentés nélkül alkalmazott dolgozók száma – közölte az MTI. Utóbbi kiugró növekedést mutat.

 

A munkaügyi hatóság az ellenőrzött 10 186 munkáltató 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 951 munkavállaló 67 százalékát érintették, mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálását, a dolgozóknál pedig 2 százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest – közölte aktuális jelentésében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának.

Az első hat hónapban a dolgozók 13 százalékát, 5972 embert feketén foglalkoztatottak, ami jelentős bővülést mutat 2016 első félévéhez képest, amikor 5742 munkavállalónál tárták fel ugyanezt a szabálytalanságot. A munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók 10 százaléka (606 fő) a mezőgazdaságban dolgozott. Ez a tavalyi hasonló időszak 4 százalékához (249 fő) képest kiugró növekedést mutat. Az ágazat ellenőrzéssel érintett munkavállalói viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája (2017. I. félév: 31; 2016 I. félév: 16 százalék). A feldolgozóiparban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 7 százaléka (479 fő) volt feketén foglalkoztatva, mely a 2016-os félévhez képest növekedést jelent (4 százalék, 509 fő).

A jelentés szerint összességében megállapítható, hogy a vizsgált és meghatározó gazdasági ágazatokban – a gépipart leszámítva – nőtt a feketefoglalkoztatás aránya az ellenőrzéssel érintett munkavállalókra vetítve. A bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, mely mind klasszikus munkaviszony, mind egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül előfordul. A jogsértéseket elkövető 6918 munkáltató közül 732 vállalkozásra összesen 102,4 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki.

A teljes jelentés itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!