Tíz nap van az adategyeztetésre, a támogatás múlhat rajta

Agro Napló
Számos termelőtől várja az egységes kérelmek adatainak pontosítását a Magyar Államkincstár, az erről szóló értesítéseket már kiküldték az érintetteknek elektronikus úton az ügyfélkapujukra.

Fontos feladat vár a következő napokban a területalapú támogatást igénylő gazdálkodókra. A Magyar Államkincstár (MÁK) ugyanis megkezdte az egységes kérelmeket érintő egyes hibákat tartalmazó adategyeztető végzések kiküldését az ügyfeleknek vagy azok képviselőinek. Fontos változás, hogy 2018-ban az adategyeztetésre felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül juttatja el az érintettekhez az államkincstár. Így több esetben is előfordulhat – ha a termelő nem saját maga adta be a kérelmet –, hogy nem a gazda, hanem a képviselője vagy a kamarai meghatalmazott (falugazdász) kapja meg a végzést - írta a Magyar Idők.

A korábbi évekhez hasonlóan a túl­igénylésre, a területek átfedésére vonatkozó úgynevezett keresztellenőrzés és az adategyeztetés is egy körben valósul meg. Az ügyfelek a kincstár honlapján, az egységes kérelem benyújtása kapcsán már megismert menüpont alatt tudják elérni azt az elektronikus rögzítő felületet, ahol egyeztethetik a problémás adatokat. Ezt a felületet a felszólító végzés átvételét követő első napon jelszó nélkül érhetik el a gazdálkodók. A felülvizsgált területadatokat és parcellarajzokat tartalmazó információkat az előzetes adategyeztetéshez hasonló módon kell közölni az ügyfélkapun keresztül.

A kérelmet a végzés letöltésétől, vagyis a kézhezvételétől számított 10 napon belül ki kell tölteniük az érintetteknek, és elküldeni a MÁK-nak. Az államkincstárnál felhívták a figyelmet, hogy ha a gazdálkodó kicsúszik az említett határidőből, akkor a bejelentését a támogatói döntések meghozatalánál nem vehetik figyelembe, és minden megadott terület esetében ellenőrizni fogják, hogy azt jogszerűen használja-e a gazdálkodó. Ebben az esetben a gazdálkodók csak a lezárult ellenőrzést követően kaphatják meg a támogatást.

A május 15-i határidőig nagyjából 171 ezer egységes kérelem érkezett a MÁK-hoz. Az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy ötmillió hektár földterület után igényeltek támogatást a gazdálkodók. Az államkincstár az idén is lehetőséget adott a termelőknek az előzetes ellenőrzésre. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a kincstár idén is az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítette a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. Általánosságban elmondható: az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy az ügyfelek elkerüljék a levonásokat és a szankciókat, és így magasabb támogatási összeghez jussanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!