Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft.

Agro Napló
Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft. termelői csoport, amely így meghatározó szereplője lett a hazai piacnak – hangzott el a cég kedden, Székesfehérváron megrendezett jubileumi ünnepségén.

    Mélykúti Tibor ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2003-ban 23 taggal és hatmillió forint jegyzett tőkével alakult meg a termelői csoport annak érdekében, hogy az általuk megtermelt évi 90 millió liter tejet közösen értékesítsék. Mára 95 taggal, 1,7 milliárd forint jegyzett tőkével és évi 210 millió liter feldolgozására alkalmas üzemmel rendelkeznek Székesfehérváron. Árbevételük a tavalyi évben meghaladta a 32 milliárd forintot, míg üzemi eredményük 100 millió forint volt.

    A székesfehérvári üzem révén a termelői csoport által megtermelt összes nyerstejet képesek feldolgozni, ehhez az elmúlt években ötmilliárd forintnyi fejlesztést kellett végrehajtani: modernizálták a gyártósorokat, felépítettek egy 4000 raklapos, minden igényt kielégítő hűtőraktárt, új túróüzemet és pasztőröző üzemet építettek.

    Jelenleg az Alföldi Tej Kft. több mint 500 embernek ad munkát, ezzel a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója. Emellett az ország egyik legjelentősebb tejfelvásárlója 20 százalékos piaci részesedéssel és a kereskedelmi láncok egyik legnagyobb beszállítója 15 százalékot meghaladó részesedéssel.

    Az MTI kérdésére az ügyvezető igazgató elmondta, hogy termékkörüket a jövőben szeretnék kibővíteni sajtokkal és különböző desszerttermékekkel, hogy 2015-re, az uniós tejkvóta kivezetésének idejére versenyképesek maradjanak.

    Az ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke egy európai uniós felmérésre hivatkozva közölte, hogy a szövetkezés javítja a versenyképességet. Példaként említette, hogy Írországban a tejtermelők 99 százaléka szövetkezett egymással, míg Magyarország e tekintetben 31 százalékot tud felmutatni, amely nagy részben az Alföldi Tej Kft-nek köszönhető.

    Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára példaértékűnek nevezte az alapító gazdálkodók összefogását, akik megpróbálták erőforrásaikat, tudásukat és eszközeiket egy közös cél érdekében hasznosítani.

    Úgy vélte: az Alföldi Tej Kft-nél a folyamatos fejlesztés volt a jövő záloga. Éppen ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar mezőgazdasági termékeket feldolgozó vállalkozások jóval nagyobb részesedéshez jussanak az uniós támogatásokból. A fejlesztési források segítségével pedig a piaci részesedés növelésére tudnak koncentrálni a jövőben – tette hozzá.

 

 Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!