Tisztességes árpolitikát várnak az üzletláncoktól a dinnyetermelők

Agro Napló
Az idén sem lesz hiány magyar dinnyéből a piacon, az időjárásnak köszönhetően a minőségre sem lehet panasz. Annak érdekében, hogy az ízletes árut el is tudják adni a termelők, a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az áruházláncok képviselői és a dinnyetermesztők – írja a Magyar Idők. A cél, hogy csökkentsék az árnyomás miatti feszültséget, ami tavaly dinnyedobálós tüntetésbe torkollott.  

Bár még néhány hetet várni kell a magyar dinnyére, a termelők már felkészültek a szezonra. A kiváló termésnek az időjárás is kedvez, a napsütésnek köszönhetően szépen fejlődnek a növények. Oravecz Tamás ágazati szakértő, a Dinnyetermesztők Országos Egyesületének korábbi elnöke lapunknak elmondta: jó szezonra számítanak a gazdák. A meleg nappalok, a gyakori eső és a hűvösebb éjszakák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű dinnye teremjen az országban.

A szakember szerint a minőséggel és a mennyiséggel sem lesz probléma az idén. Annak ellenére nagy mennyiségű termést várnak, hogy ebben az évben megállt a termőterület bővülése, a gazdák néhány száz hektárral csökkentették az ültetvények nagyságát. Ismert, az ágazat hanyatlását a nemzeti dinnyeprogram elindításával sikerült megállítani. 2011 óta folyamatosan nőtt a termelésbe bevont terület nagysága, míg korábban alig haladta meg a 4500 hektárt a dinnye termőterülete az országban, tavaly már több mint 5500 hektáron foglalkoztak az egyébként zöldségnek számító növény termesztésével.

Az idén ez a folyamat ismét a visszájára fordult, kicsivel több mint ötezer hektárról takaríthatnak be termést a gazdák Oravecz Tamás szerint. Azonban mivel a technológia évről évre javul, így a kisebb ültetvényekről is legalább annyi dinnye kerülhet a fogyasztókhoz, mint tavaly. A teljes mennyiség elérheti a 220-240 ezer tonnát az országban.

Bár a hazai görögdinnyére július első hetéig várni kell, a boltokban már megjelentek az első importszállítmányok. A többségében Görögországból származó termény ára egyelőre még magas, a legtöbb helyen a vásárlók 2-300 forintos kilónkénti áron juthatnak hozzá a kedvelt áruhoz. A hazai dinnyét azonban már jóval olcsóbban kínálhatják a boltosok, a mostani importár július elejére a felére csökkenhet.

A területcsökkenés mögött többek között a kiszámíthatatlan piaci helyzet áll. A múlt évben ugyanis hiába számítottak remek idényre a termelők, a nyár közepén gyakorlatilag bedőlt a magyar dinnye piaca. Az időjárás és a túlkínálat miatt végül a bel- és külpiacokon is kevesebbet tudtak eladni a termelők, és az árak is elmaradtak a korábban megszokott szinttől.

– A termelők rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak, az áruházláncok mind nagyobb térnyerésével elveszítették a korábban jól bejáratott piacaikat, a kereskedők pedig olyan csatornákba szorították a gazdákat, ahol sem a piaci folyamatokat, sem az árakat nem tudják kontrollálni – emelte ki. Ebből adódik az a feszültség is, ami tavaly például ahhoz vezetett, hogy a termelők egy része az egyik nagyáruház parkolóját több teherautónyi dinnyével borította be, tiltakozva a méltánytalan felvásárlási árak ellen.

Annak érdekében, hogy megelőzzék ezt a mindkét fél számára méltánytalan helyzetet, még a szezon kezdete előtt tárgyalóasztalhoz ülnek a piaci szereplők és az áruházláncok képviselői. Az egyesület a jövő hétre hívta össze az egyeztetést, amelyen tájékoztatni fogják a kereskedőket a dátumról, amikortól a magyar dinnye már nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre. A cél az, hogy addigra a boltok ürítsék ki a külföldről beszerzett árukészletet, a polcokat pedig tisztességes áron kínált magyar dinnyével töltsék fel.

Az üzletláncok ma megkerülhetetlen szereplői a piacnak, a dinnye nyolcvan százaléka ugyanis az áruházakon keresztül jut el a fogyasztókhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!