MENÜ

Tisztelni kell a múltat, a földművesek áldozatos munkáját

Agro Napló 2021.09.20.

Mindenki, aki a földből él, és azért dolgozik, hogy minden ember asztalára egészséges élelmiszer kerüljön, megérdemli az ünneplést – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt a Földművesek Emléknapja tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen, a Pest megyei Alsónémediben.

Fotó: Vermes Tibor

 

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Nagyatádi Szabó István egykori mezőgazdasági miniszter halálának évfordulója alkalmából, immár ötödik alkalommal tartott ünnepségen kiemelte: „Magyarországot, a vidéket elődeink mindennapi kemény, kétkezi munkával alakították, ezért tisztelet jár neki. A magyar földművesek mindig, minden körülmények között helytálltak a múltban éppúgy, mint a jelenben. Háborúk idején, vagy természeti csapásokkal sújtott időszakokban épp úgy, mint az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt is tették a dolgukat azért, hogy mindannyiunk számára megtermeljék az élelmiszert. Ez biztonságot nyújtott valamennyiünknek és bizakodhatunk, hogy így lesz a jövőben is”.

 

am_földművesek_napja_kép_11

Fotó: Vermes Tibor

 

Feldman Zsolt szerint az elmúlt évtizedben jelentősen javult a gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők társadalmi megítélése, ezt a folyamatot a kormány és az agrártárca további támogatással igyekszik erősíteni. Az unió közös agrárpolitikája (KAP) következő hétéves ciklusának tárgyalásakor például a legkisebb gazdálkodók védelmében kellett fellépni a túlzó zöld elvárásokkal szemben. Emellett ettől az évtől kezdődően kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak a családi gazdaságokra, mint ahogyan előnyösebb lett az őstermelői adózás is. A magyar gazdatársadalom pozitív értelemben vett megkülönböztetését jelenti mindez.

Az államtitkár a jövőről szólva kiemelte: idén ősszel a generációváltás megkönnyítésére elkészül a gazdaságátadást szabályozó törvény, amely egyszerűbb adminisztrációt ígér a gazdaságot átadó-átvevő generációknak.