MENÜ

Tippek az egészséges és finom almakompóthoz

Agro Napló 2020.10.19.

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan lehet biztosítani az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást; az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András ugyanis a kompótot ajánlja, aminek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

 

A tájékoztatás szerint a kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálni lehet a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így az elkészített kompót nemcsak finom, hanem valóban egészséges is lesz.

Íme a recept: ki kell választani a friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez. A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett dönt az ember, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal. Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, ami könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít az egészség megóvásában.

A gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, de áztatni nem kell – hívja fel a figyelmet a szakember, és hozzáfűzi: a gyümölcsöt hűvös helyen kell tartani és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt kell pucolni, ugyanis ha a gyümölcsöt sokkal korábban tisztítják meg,az összefonnyad.

A felhasználandó alapanyagot nem szabad túl apróra vágni, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalma gondot jelenthet e területen.

A séf szerint érdemes bátornak és kreatívnak lenni a fűszerezéssel: „használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is. Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg, szinte bármilyen fűszert ki lehet próbálni’ - ajánlja  Wolf András, felhívva a figyelmet:  „hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot”.

Továbbá ad még egy tippet a kompót készítéshez:  „vonjuk be a gyerekeket is a munkába – tanácsolja -, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés”.

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít.

Az Európai Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videó elérhető az Európai Friss Kalandok Facebook és Instagram oldalakon.

Almás pohárkrém Wolf Andrástól, hozzávalók (4 fő részére): 0,5 liter almakompót, 2 friss alma, 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt, 10 dekagramm dió, 10 dekagramm mandula, 10 dekagramm mogyoró és méz. Elkészítés: „először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd körülbelül félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére”.