Tiltakozás: Dél-Amerikából szinte bármi behozható lenne az unióba

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett, ezért elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodást – közölte lapunkkal a köztestület.

Dél-Amerikából ugyanis szinte bármi behozható lenne az unióba, míg az EU termelőire szigorú szabályok vonatkoznak. Ezért a NAK fellép az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása ellen az unióba, és megengedhetetlennek tartja az itteni gazdálkodók tönkretételét.

A COPA–COGECA – az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek – több mint 23 millió gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet tömörítő érdekképviseleti szervként határozottan felhívta a figyelmet az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás kockázataira. A Mercosur – Dél–Amerikai Közös Piac – tagja Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay, társult tagja Bolívia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Peru. A COPA-COGECA kampányt indított, hogy megértesse: miért nem támogathatja az EU lakossága és gazdálkodói közössége a megállapodást annak jelenlegi formájában. A kampányvideó egyszerűen, közérthetően és példákkal magyarázza el – két ágazatra vetítve –, hogy milyen félelmeket kelt a megállapodás.

A videó – a NAK jóvoltából – immáron magyar felirattal is elérhető. A videóban hozott példák magukért beszélnek: a Mercosur-országokból a vámmentesen beszállítani tervezett csirkehús mennyisége megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével. Továbbá az EU olyan cukrot és etanolt importálna, amely nem felel meg saját előírásainak; Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak.

A témáról további kapcsolódó információk érhetők el a NAK tematikus weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!