Tiltakozás a dél-amerikai baromfihús beengedése ellen

Agro Napló
Kockázatos lehet az uniós brazil baromfihús-import, mivel a dél-amerikai országban szalmonellás fertőzéseket titkoltak el – közölte a Baromfi Termék Tanács. Az EU a tervezett szabadkereskedelmi megállapodás esetén teheti lehetővé a termékek behozatalát.

A Baromfi Termék Tanács szerint határozottan fel kel lépni az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek. Az élelmiszer-biztonsági és egyéb kockázatok miatt e termékek a fogyasztókra és az uniós baromfiágazat szereplőire egyaránt veszélyt jelentenek. Mindezt annak alapján közölte a tanács, hogy a nemzetközi híradások szerint fennáll annak gyanúja, hogy brazil laboratóriumok szándékosan tussoltak el szalmonellás fertőzéseket, amely ügyekben a brazil hatóságok nemrégiben vizsgálatokat indítottak.

– Meg kell akadályozni az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis jelentős, összességében 1,5 és 3 százalék közötti termeléscsökkenést eredményezne az uniós baromfiágazatban. Határozottan fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen – reagált a BTT közleményére Erdős Norbert EP-képviselője.

A képviselő szerint bizonyos unión kívüli országokkal tervezett megállapodások indokolatlan versenyelőnyhez juttatnák az EU-n kívüli baromfitermelőket az uniós piacon, számukra ugyanis nem lenne szükséges betartani az uniós gazdálkodók számára kötelező, jelentős többletköltségekkel járó előírásokat. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy információk szerint Brüsszel a tervezett EU-MERCOSUR megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.

Erdős Norbert – aki az ügyben több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak – kijelentette, az uniós bizottság nem köthet semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást Brazíliával, ameddig a nemrégiben kirobbant húsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzések be nem fejeződnek, illetve a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújt arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban kifejtett álláspontja szerint, ha ezek az áruk bekerülnek az EU piacára, az tönkreteheti az uniós gazdákat és feldolgozókat, ami rövid időn belül kiszolgáltatott helyzetet teremtene, és veszélybe sodorná az unió és hazánk élelmiszer-ellátását is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!