Thaiföld is bízik a magyar állategészségügyben

Agro Napló
Thaiföld is alkalmazza a regionalizációt a jövőben madárinfluenza járvány esetén – adta hírül az Agrárminisztérium.

A thai hatóságokkal kötött megállapodás értelmében a jövőben egy esetleges hazai madárinfluenza járvány esetén kizárólag a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezetnek be korlátozásokat a távol-keleti országban.

A regionalizáció elvének jövőbeni alkalmazását dr. Bognár Lajos országos főállatorvos kezdeményezte a thai hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. A tárgyalássorozat lezárásaként megszületett szakdiplomáciai sikerről a thai országos főállatorvos, dr. Sorravis Thaneto hivatalos levélben tájékoztatta magyar kollégáját.

A döntés értelmében immár Thaiföld is elismeri a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékokat a baromfitermékekre vonatkozóan. Ezzel egy esetleges jövőbeni járvány esetén a thai exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak.

A magyar szakdiplomácia munkájának eredményeként egyre több jelentős kereskedelmi partnerország alkalmazza a regionalizáció elvét, legutóbb például Japánnal kötött hazánk hasonló megállapodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!