Teljes mértékben szabályozni fogják a földek tulajdonszerzését, használatát

Agro Napló
A földek tulajdonszerzésével, használatával kapcsolatos törvényi szabályozás teljes lefektetését garantálja a mező- és erdőgazdálkodási területek forgalmáról és az azzal összefüggő törvények módosítása - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat ismertetésekor hétfőn az Országgyűlésben.

A képviselők az összes hétfőre tervezett általános és részletes vitát áthelyezték a keddi, vagy szerdai ülésnapra, hogy helyettük a pénteken benyújtott javaslat általános vitáját folytathassák le tízórás időkeretben.

    Budai Gyula expozéjában azt mondta, olyan jogalkotási folyamatban vannak, amelyben a kormány törvényi szinten meg akarja jeleníteni birtokpolitikai elképzeléseit. Ennek középpontjában a kis- és közepes gazdaságok megerősítése, a családi gazdálkodás elősegítése, az állattartás gazdasági pozícióinak erősítése szerepel. Az alapelv Budai Gyula elmondása szerint az, hogy a földeket azok művelhessék, akik élethivatásként ezzel foglalkoznak, és távol tartsák a spekulatív, tőkebefektetéssel megjelenő érdekköröket.

    A szabályokkal kapcsolatban az államtitkár elmondta: átmeneti és egyéb törvényi szintű szabályokat fektetnek le az alkalmazhatóság érdekében, mivel a földforgalmi törvény idei elfogadása nem kezelt minden kérdést. Módosítják azokat a törvényeket is, amelyet a mostani szabályozással összhangba kell hozni, az átmeneti és kiegészítő szabályok pedig a végrehajtást segítik elő.

    Kifejtette, hogy meghatározzák egyebek mellett a kedvezményes birtokmaximum feltételeit, amely az állattartó telep üzemeltetőjére, vetőmag előállítóira vonatkozik, és szabályozzák azt is, hogy mikor számít birtok-összevonási célúnak egy-egy földcsere. Részletszabályokat hoznak a föld tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos szerződésekkel összefüggésben, illetve arról is rendelkeznek, hogy ki lehet földhasználó.

    Budai Gyula elmondása szerint külön fejezetben foglalkoznak az egyes földhasználati szerződésekkel, illetve ezek megszüntetésével, a hatósági ellenőrzésekről, vagy a kényszerhasznosításba adásról.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!